Guvernatorul bancii centrale germane, Axel Weber, a criticat luni rolul Fondului Monetar International (FMI) in planul de salvare a Greciei, sustinand ca acordarea de ajutoare de urgenta este "o interpretare foarte larga" a rolului institutiei.

In cadrul unui interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, Weber a subliniat ca "reglajul fin" al economiei nu ar trebui lasat in seama FMI si ca ar fi "problematic" daca institutia si-ar depasi atributiile, scrie NewsIn citand Les Echos.

"FMI trebuie sa se concentreze asupra atributiilor sale de baza, reprezentate de finantarea balantelor de plati si de supravegherea macroeconomica. Trebuie sa discutam asupra modului in care am putea reorienta FMI spre aceste atributii de baza", a afirmat Weber.

Intrebat daca acordarea de ajutoare pentru Grecia face parte din atributiile de baza, Weber a raspuns: "Este cel putin o interpretare foarte larga a regulilor FMI".

Mecanismul oferit Greciei consta in ajutoare de 30 miliarde euro, sub forma unor credite pe o perioada de trei ani, la o dobanda de circa 5% pe an de la tarile din zona euro. Restul de 15 miliarde euro vor veni de la FMI.

FMI: "Tortionarul" Greciei vom fi noi

Nici grecii nu sunt mai multumiti de programul de ajutor oferit de CE si FMI, primul ministru, Giorgios Papandreou admitand ca tara sa a acceptat "o cedare partiala a suveranitatii", scrie CNN.com.

"Lupta noastra va fi sa ne redobandim autonimia si sa eliberam Grecia de supervizarea impusa de fortele conservatorismului", a declarat Papandreou intr-un discurs tinut pe insula Rodos. El se referea in principal la insistentele Berlinului ca masurile dure sa fie adoptate si in 2011 si 2012 ca o conditie a primirii pachetului de 45 milioane de euro. [Germania catre Grecia: "Va dam bani, ne dati Corfu"]

Lucratorii din sectorul public deja se tem ca noi valuri de disponibilizari vor fi impuse de Fond, intr-un moment in care rata somajului depaseste 11%.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Populatia isi manifesta cu varf si indesat atitudinea fata de FMI. Weekendul trecut postere care titrau "Afara cu FMI-ul" erau lipte peste tot in centrul Atenei, in timp ce pentru saptamana aceasta marinarii, transportatorii si functionarii publici au anuntat greve si demonstratii.

"Pachetul (n.r. de ajutor) impinge Grecia catre FMI in conditiile cele mai urate posibil... ne va trage inapoi cu cateva decenii", a declarat Alex Tsipras, liderul aripii de stanga a partidului grec Syriza.

Grecia ar trebui lasata sa intre in faliment?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.