Dupa reducerile de 4,8 miliarde de euro anuntate miercuri, urmate de o a doua serie de proteste, Grecia a lansat joi o emisiune de obligatiuni pe o perioada de zece ani pentru a colecta circa 5 miliarde de euro. Oportunisti sau nu, deputatii germani i-au sugerat statului elen o alta solutie pentru finantarea datoriei: vanzarea catorva din cele 6.000 de insule ale sale.

Grecia se confrunta de cateva luni cu o criza financiara fara precedent, care i-a ingreunat considerabil conditiile de imprumut. Astfel, dupa masurile drastice de austeriate luate miercuri de guvernul socialist de la Atena, guvernul elen a decis sa incerce sa-si finanteze datoria printr-o emisiune de obligatiuni.

Organismul ce gestioneaza emisiunea a confirmat lansarea procedurii si a anuntat ca a mandatat bancile britanice Barclays si HSBC, banca japoneza Nomura si bancile grecesti National Bank of Greece si Piraeus Bank, informeaza NewsIn.

"Am demarat procedura, cererea este destul de mare, am luat legatura telefonic cu investitori institutionali care sunt entuziasmati de masurile guvernamentale", a declarat presedintele organismului de gestionare a datoriei de stat, Petros Christodoulou, pentru site-ul financiar euro2day.gr.

Cu toate ca Grecia isi da toata silinta sa intruneasca toate cerintele UE pentru a fi ajutata, mai exista si sceptici. In aceasta categorie se afla si cativa deputati germani, care ii sugereaza Greciei sa-si vanda cateva din cele circa 6.000 de insule pentru a-si finanta datoria. Cotidianul german de mare tiraj Bild relateaza subiectul si rezuma ideea foarte simplu in "Va dam bani, ne dati Corfu".

"Statul grec trebuie sa renunte la participarea in companii si sa vanda proprietati funciare, precum insule locuite", a declarat pentru ziar deputatul liberal Frank Schäffler, din partidul FDP, aflat la putere. Intrebat apoi de postul de televiziune N24, Schäffler a apreciat si ca finantarea Greciei este similara cu a da alcool unui alcoolic. "Grecii trebuie sa faca economii. De ani de zile cheltuie prea mult (...). Orice alta solutie ar insemna sa dai inca o sticla de snaps unui alcoolic. Nu schimba cu nimic problema dependentei", a spus Schäffler.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Deputatul partidului CDU, al Angelei Merkel, Marco Wanderwitz, considera ca, "daca Uniunea Europeana si deci Germania ajuta financiar Grecia, va trebui sa consimta sa ofere garantii in schimb". "Cateva insule ar putea face treaba", afirma deputatul.

O companie privata din Hambourg (nordul Germaniei) incearca in prezent sa vanda o insula elena nelocuita pentru 45 de milioane de euro, subliniaza Bild.

In 1993, mai multi deputati germani au provocat o disputa cu Spania, sugerand ca Berlinul sa cumpere insula Majorca, foarte apreciata de turistii germani.

Cancelarul Angela Merkel urmeaza sa il primeasca vineri pe premierul grec Giorgios Papandreou, al carui guvern a anuntat miercuri masuri de austeritate pentru reducerea deficitului sau public.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.