Filmul lui Cristian Mungiu, "Dupa dealuri", a castigat trofeul celei de-a 27-a editii a Festivalului International de Film de la Mar del Plata (Argentina, 17 – 25 noiembrie), cel mai important eveniment de gen din America de Sud.

Premiul Astor de Oro i-a fost oferit filmului de catre juriul competitiei internationale.

Tot in acest weekend, „Dupa dealuri” a fost distins cu Premiul Special al Juriului, la gala de inchidere a celei de-a 50-a editii a Festivalului International de Film de la Gijon (Spania). Cele doua trofee se adauga sirului de distinctii obtinute de film de la Cannes incoace, unul dintre cele mai recente fiind Premiul publicului (pe baza de vot) in sectiunea Balcan Survey a Festivalului International de Film de la Salonic, potrivit unui comunicat de presa.

Din 21/22 noiembrie, „Dupa dealuri” ruleaza in cinematografele din Franta, Olanda, Belgia si Luxemburg, patru dintre cele aproximativ 40 de tari in care filmul are distribuitor. Cronicile care insotesc lansarea sunt entuziaste, publicatii precum „Le Figaro” sau „La Croix” recomandand filmul drept unul dintre cele mai bune intrate in salile de cinema la final de an.

Intr-un articol cu titlul „Au-delà des collines, diable de film!”, „Le Figaro” scrie ca „Regizorul Cristian Mungiu isi onoreaza arta. Cinema-ul pare sa fi fost inventat pentru el. «Dupa dealuri» este un miracol”. „Filmul sau, atins de gratia divina, este de o putere rarisima, de o simplitate fara egal. Acolo unde altii ar fi folosit majuscule grave, el vorbeste natural. Este limba cinema-ului, a inteligentei, a sensibilitatii”.

Publicatia „La Croix” scrie ca „La cinci ani dupa ce a luat Palme d’Or, Cristian Mungiu revine cu un film magistral, plasat intr-o manastire ortodoxa”. Amintind de premiile obtinute la Cannes pentru scenariu si interpretare feminina, „La Croix” noteaza ca „aceasta opera austera cu imagini foarte frumoase ar fi putut fi recompensata si pentru incontestabilele sale calitati formale: cadrele, lumina, forta incredibila a planurilor-secventa care, de doua-trei ori, il lasa pe spectator fara cuvinte”. Cronici la fel de entuziaste, precum si interviuri cu Cristian Mungiu au aparut si in publicatii din Olanda, Belgia si Luxemburg.

Citeste si:
Stil ecvestru la Karpatia Horse Show: clasic chic! Ce premii poti...
Stil ecvestru la Karpatia...

In tara, continua proiectiile speciale, in urmatoarea perioada filmul urmand sa ajunga la spectatorii din Suceava, pe 27 si 28 noiembrie, in prezenta lui Cristian Mungiu si a actorilor Gina Tandura si Ion Sapdaru, Odobesti (30 noiembrie), Focsani (1, 2 decembrie) si Sinaia (1 decembrie). O proiectie speciala va avea loc joi, 29 noiembrie, si la Casa de Cultura a Studentilor din Iasi, de la ora 18.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.