Filmul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, a primit premiul publicului, acordat in cadrul sectiunii Balkan Survey de la Festivalul International de la Salonic (2 - 11 noiembrie), potrivit site-ului evenimentului.

Potrivit MEDIAFAX, The Fischer Audience Award pentru un film din cadrul sectiunii Balkan Survey a fost acordat peliculei "Dupa dealuri". Distinctia a fost ridicata, in numele regizorului, de criticul de film Codruta Cretulescu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul festivalului, a carui gala de premiere a avut loc duminica seara.

Cristian Mungiu a fost omagiat la cea de-a 53-a editie a Festivalului International de Film de la Salonic (Grecia), organizat in perioada 2 - 11 noiembrie, in cadrul evenimentului fiind proiectate peliculele cineastului roman, de la scurtmetrajul "Mana lui Paulista" pana la cel mai nou lungmetraj al acestuia, "Dupa dealuri", dublu premiat la Cannes.

Tributul adus lui Cristian Mungiu a facut parte din sectiunea Balkan Survey a evenimentului de la Salonic. Programul a inclus prezentarea filmografiei complete a cineastului, dar si lansarea unei carti cu eseuri si cronici referitoare la filmele realizate de Mungiu.

Astfel, in programul-tribut au rulat scurtmetrajele "Mariana" (1997, 16'), "Mana lui Paulista" (1998, 15'), "Nici o intamplare" (1999, 17'), "Zapping" (2000, 15'), "Corul pompierilor" (2000, 30'), "Turkey Girl" 2005, 20') si lungmetrajele "Occident" (2002), "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" (2007), "Amintiri din Epoca de Aur" (2009) si "Dupa dealuri" (2012).

"Dupa dealuri", care este si propunerea Romaniei la Oscar, la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina", spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa cativa ani de despartire. Alina se intoarce din Germania sa o ia cu ea pe Voichita, prietena ei din copilarie fata de care se simte inca foarte atasata. Voichita si-a gasit insa calea in credinta, iar maicile printre care traieste la manastire tin locul familiei pe care nu a avut-o niciodata. Alina lupta cu toate puterile sa recastige afectiunea Voichitei, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe de unde vine forta care o anima.

Citeste si:
15 cele mai bune filme romanesti din ultimii 20 de ani
15 filme romanesti din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.