Autoritatile americane, dezamagite de decizia Elvetiei de a refuza extradarea regizorului franco-polonez Roman Polanski, vor incerca in continuare sa obtina arestarea si extradarea realizatorului, potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat al SUA.

"Nu am uitat de acest caz", a declarat Philip Crowley, facand referire la condamnarea lui Polanski pentru intretinerea de relatii sexuale cu o minora in 1977, relateaza NewsIn.

"Violarea unei fete de 13 ani de un adult care se presupune ca stie ce face reprezinta o infractiune. Vom continua sa cautam dreptatea in acest caz si ne vom evalua optiunile", a mai spus Crowley.

Procurorul din Los Angeles, Steve Cooley, si-a exprimat de asemenea regretul pentru decizia Elvetiei si a declarat ca biroul sau s-a conformat tuturor procedurilor legale cerute de tratatul de extradare. Cooley a adaugat ca atunci cand Polanski va ajunge intr-o jurisdictie cooperanta vor fi initiate discutii cu ministerul de Justitie din regiunea respectiva pentru extradarea regizorului.

Roman Polanski a multumit tuturor suporterilor sai intr-o declaratie publica. Potrivit presei elvetiene, acesta a parasit cabana din Gstaad, unde s-a aflat in arest la domiciliu timp de opt luni.

"Nu voi vorbi in public dupa decizia Oficiului Federal de Justitie. Vreau doar sa multumesc din adancul inimii tuturor celor care m-au sustinut si care impartasesc azi cu mine aceasta mare satisfactie", a transmis Roman Polanski prin intermediul avocatului sau Hervé Temime.


Ministrul elvetian al Justitiei a anuntat luni ca SUA nu au adus argumente convingatoare pentru extradarea lui Polanski de cand a fost arestat in 2009 si ca regizorul este liber.

Cineastul de origine poloneza, acum in varsta de 76 de ani, este acuzat in SUA de "relatii sexuale ilegale" cu Samantha Geimer, care, la momentul producerii incidentului, avea 13 ani. La vremea respectiva, Polanski a pledat vinovat pentru aceasta acuzatie. Pentru a scapa de pedeapsa, el s-a exilat in Franta, tara care nu are niciun acord de extradare cu Statele Unite si unde a trait si a muncit timp de 30 de ani.

Citeste si:
Elena Udrea va rămâne în arest în Bulgaria, până la extrădarea în...
Elena Udrea va rămâne în...

Regizorul a fost arestat in septembrie 2009 la Zurich, a fost inchis timp de doua luni, iar apoi justitia elvetiana a decis plasarea acestuia in arest la domiciliu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.