LifeStar 8 Iulie 2009 13:20
Michael Jackson, copil minune si geniu muzical, a devenit regele muzicii pop in anii '80, iar apoi si-a pierdut statutul si afectiunea unei parti a publicului din cauza operatiilor de chirurgie estetica, excentricitatilor din viata sa si a unui proces in care era acuzat de pedofilie, potrivit AFP.
Dupa ce in 2005 aproape a disparut de pe scena publica dupa achitarea sa in cazul unui proces rasunator in care a fost acuzat de abuz sexual asupra unui minor, Michael Jackson, in varsta de 50 de ani, a reaparut in luna martie pentru a-si anunta marea revenire pe scena cu 50 de concerte londoneze. O reintoarcere efemera insa, deoarece concertele ar fi trebuit sa reprezinte caderea cortinei asupra unei cariere incepute cu 40 de ani mai devreme, relateaza NewsIn.

Michael Joseph Jackson s-a nascut pe 29 august 1958 intr-o familie de culoare, in orasul sarac Gary din nordul statului Indiana. Tatal sau era miner, iar mama sa salariata. Cuplul are noua copii.

Cei patru frati mai mari ai sai au fost primii care au inceput o cariera muzicala, iar Michael li s-a alaturat.

In anii 1962-1964, este lansata trupa Jackson Five, formata din Jackie, Jermaine, Tito, Marlon si Michael, sub indrumarea tatalui lor, Joe Jackson. Alaturi in cariera le-a a fost "zana" disco Diana Ross, cu care cei cinci Jacksoni imparteau aceeasi casa de discuri, Motown. Acesta este momentul Jackson Five, care au avut un succes imens, marcat de camasi colorate, pantaloni evazati si coafuri afro.

Copilul Michael incepe foarte repede o cariera solo, in 1970, iar in 1979, producatorul Quincy Jones supravegheaza productia albumului "Off the Wall", la care au participat Stevie Wonder si Paul McCartney. Albumul se vinde in 11 milioane de exemplare. Legenda Michael Jackson incepe aici.

Daruit cu o voce speciala, recunoscuta de toata lumea si dansator iesit din comun, artistul supranumit "Bambi" va trece de la statutul de copil minune la cel de vedeta mondiala in 1982, odata cu lansarea mega-hit-ului "Thriller". Albumul omonim, care contine melodiile "Thriller", "Beat it", "Billie Jean", se va vinde in 50 de milioane de exemplare si ramane inca cel mai bine vandut album din toate timpurile. Urmeaza succesele mai mici, dar onorabile, "Bad" (1987) si "Dangerous" (1991), vandute fiecare in 20 de milioane de exemplare.

Michael Jackson devine apoi cantaretul cel mai puternic din lume datorita aparitiei CD-urilor si a canalelor de televiziune muzicale, pe care le alimenteaza cu videoclipuri de calitate inedita.

In 1984, Michael Jackson sufera arsuri pe fata in timpul filmarilor pentru o reclama la Pepsi. In scurt timp incepe sa arate semne fizice si comportamente ciudate - tenul sau devine palid, nasul sau mai putin conic. Jackson neaga chirurgia plastica, cu exceptia a doua rinoplastii si explica albirea pielii sale printr-o boala - vitiligo.

Dincolo de fenomenul muzical, el devine un fenomen pe de-a-ntregul, iar excentricitatile sale iau putin cate putin locul muzicii.

Michael transforma ferma californiana pe care a cumparat-o in 1988 in resedinta si parc de atractii si o boteaza Neverland, ca omagiu adus modelului sau, Peter Pan, copilul care nu a vrut sa creasca. Tot in 1988 isi publica autobiografia "Moonwalk".

Adevarata pauza vine in 1993, dupa ce un adolescent de 13 ani il acuza de abuz. Problema se rezolva pe cale amiabila contra unei sume de 23,3 milioane de dolari, dar imaginea starului este afectata.

In 1994, Jackson se casatoreste cu fiica "Regelui" Elvis, Lisa Marie Presley, o surpriza generala. Anul viitor, albumul "HIStory", anuntat ca fiind marea sa revenire, dezamageste fanii.

In 1996 divorteaza de Lisa Marie, se casatoreste cu Debbie Rowe, asistenta de origine australiana cu care are doi copii, Prince Michael Jr. si Paris Michael Katherine, inainte de a divorta in 1999. Cantaretul are apoi un al treilea copil, Prince Michael II, nascut de o mama purtatoare in 2002.

Albumul sau "Invincible", lansat in octombrie 2001, reprezinta un succes pentru fani, care asteptau de sase ani un nou album, insa are vanzari destul de mici in comparatie cu celelalte albume lansate de Michael.

In 2003 cantaretul povesteste intr-un documentar britanic, numit "Living with Michael Jackson", ca ii place sa doarma, in mod "inocent", cu copii. In acest documentar apare si un baiat de 13 ani care povesteste cum deseori petrece noaptea in camera cantaretului. Pe 18 noiembrie 2003, dupa trei luni de ancheta, politia face o perchezitie vasta la Neverland. Pe 20 noiembrie Jackson se preda politiei si este arestat. Petrece putin peste o ora in detentie inainte de a fi eliberat contra unei cautiuni. Pe 18 decembrie este acuzat de agresiune sexuala. In ianuarie 2004 Jackson pledeaza nevinovat in prima sa aparitie in fata justitiei, eveniment transformat in mare spectacol mediatic. In iunie 2005 cantaretul este achitat si paraseste California.

Procesul reprezinta lovitura de gratie. Scandalul si impactul judiciar ii intuneca definitiv imaginea. Se refugiaza in Bahrein. Intre timp, averea sa se termina - in 2006 cantaretul trebuia sa inapoieze o datorie de 170 de milioane de dolari, dand companiei Sony posibilitatea de a cumpara jumatate din catalogul sau muzical.

Nu se intoarce in Statele Unite pana la inceputul anului 2009, cand incepe repetitiile pentru concertele pe care urma sa le aiba la Londra incepand cu 13 iulie.

Pe 25 iunie moare din cauza unui stop cardiac, in casa pe care o inchiriase in Los Angeles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.