Nu mai sari peste micul dejun
1/7
Micul dejun ajuta la stabilizarea zaharului in sange, la accelerarea metabolismului, la prevenirea unor boli precum ulcerul, diabetul de tip II, bolilor cardiovasculare. In plus, ajuta la mentinerea unui nivel optim al colesterolului rau. In plus, daca ai un mic dejun sanatos, bogat in fibre si nutrienti nu vei mai simti nevoia sa devorezi tot felul de biscuiti sau prajituri inainte de masa de pranz.
Este recomandat si in curele de slabire, asa ca nu-l ignora
2/7
Daca principalul obiectiv este acela de a slabi, atunci incepe prin a manca la micul dejun. De ce? Dupa cum a fost mentionat anterior, micul dejun infraneaza poftele care ar putea surveni in timpul zilei, in cazul in care l-ai rata. Un studiu a aratat ca atunci cand se consuma fulgi de ovaz la micul dejun sau echivalentul caloric al acestora, atunci se iau cu 31% mai putine calorii la urmatoarea masa.
Nu este suficient sa ciugulesti o banana care are aproximativ 100 de calorii sau orice alt fruct, indiferent cat de bogat ar fi in fibre, vitamine si minerale. Micul dejun ar trebui sa inglobeze tot atatea calorii cat pranzul si cina, adica aproximativ 400 de calorii. Cu cat micul dejun este mai bogat, cu atat nu vei simti nevoia constanta de a lua o gustare.
Nu consumi suficiente proteine
4/7
Crezi ca un castron de lapte cu cereale este suficient pentru micul dejun? Intr-adevar, o cana de lapte ofera opt grame de proteine, dar cat de des bei tot laptele care iti ramane atunci cand ai terminat cerealele? Proteinele se digereaza mai greu decat carbohidratii, deci, daca nu sunt consumate in cantitati suficiente, ti se va face foame curand. Daca nu poti bea tot laptele din castron, atunci poti adauga un ou fiert tare pentru proteine suplimentare.
Consumi prea putine fibre
5/7
Cu cat se consuma mai mult zahar la micul dejun, cu atat mai repede va fi digerat si iti va fi foame. In schimb, mai multe fibre vor mentine starea de satietate mai mult timp. In cereale, de exemplu, se regasesc doar 5 g de fibre, continand mai mult zahar. Inlocuieste cerealele cu o jumatate de ceasca de fulgi de ovaz cu o banana sau cu un iaurt cu o lingutita de seminte de chia pisate. Fibrele furnizeza energie pe o perioada indelungata.
O masa fara grasimi genereaza pofta de mancare in mai putin de o ora. Astfel pentru a preveni senzatia de foame, ar trebui adaugata putina grasime micului dejun: o lingura de unt de migdale sau de arahide, sau un sfert de avocado sau doua lingurite de ulei de masline. Aceste grasimi sanatoase nu fac nimic altceva decat sa confere gust micului tau dejun. Aproximativ 20 pana la 25% din calorii ar trebui sa fie grasime, adica aproximativ 10 g. De preferinta, ar trebui sa fie grasimi mono sau polinesaturate, insa 2-3 g de grasimi saturate, regasite in oua, de exemplu, nu fac rau.
Desigur, nu trebuie sa mananci imediat ce te-ai trezit, insa, ar trebui consumat ceva in intervalul de o ora-doua de la trezire. Daca se lasa sa treaca prea mult timp, functiile metabolismului se vor incetini in efortul de a conserva combustibil. Daca se respecta pasii anterior mentionati, nu se va mai simti nevoia de a consuma produse procesate ca baconul, care contine grasimi saturate si nitriti, total nesanatoase sau produse de patiserie ambalate. Dulcele nu trebuie sa lipseasca complet din dieta, insa opteaza pentru alimente naturale ca mierea, de exemplu.
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, cu toate acestea, este masa peste care se sare cel mai frecvent. Contradictoriu, nu? Multi dintre noi mancam pe drum, in timp ce vorbim la telefon sau lucram pe laptop, fie ne hotaram, pur si simplu, sa sarim peste acesta masa. Suna destul de familiar, insa ar fi bine sa se stopeze aceste practici, caci ne afecteaza sanatatea. Prevention.com si huffingtonpost.com ilustreaza cateva greseli frecvente.