Dacă iei în calcul să îți schimb telefonul până la finalul acestui an, cel mai probabil te întrebi care ar fi cea mai bună alegere, având în vedere milioanele de opțiuni care sunt în piață, dar și criza despre care se vorbește. Adevărul este că nu există un telefon despre care să poți spune ca e cel mai bun, la modul absolut. Totul depinde de disponibilitatea economică a fiecăruia, de așteptări și, mai ales, de gusturi.

De cele mai multe ori, în alegerea unui telefon, se ține cont de design și de preț. Însă, dacă te lași influențat doar de aceste două caracteristici, este posibil să faci o alegere pe care o vei regreta pe termen lung. Pentru a fi sigur că iei o decizie de care să fii mândru o perioadă lungă de timp, bazată pe o analiză rațională, nu emoțională, citește în continuare și află de ce trebuie să ții cont când îți alegi telefonul.

Display-ul face diferența

Foto: Adrian Frentescu/pexels.com

Display-ul este una dintre cele mai importante componente atunci când alegi un smartphone nou. Pornind de la el, pleacă atât mărimea dispozitivului, cât și felul în care acesta poate fi utilizat, acuratețea conținutului vizual ce va fi redat pe dispozitiv și practic experiența de utilizare pe care o vei avea în fiecare zi. În ceea ce privește dimensiunile acestuia, în momentul actual, cam toți producătorii țin să facă modele de 5 inchi sau chiar mai mult. Dacă îți dorești unul mai mic, s-ar putea să îți fie foarte greu să îl găsești, iar ce este cu mult peste 6 inchi, s-ar putea sa îți aducă dificultăți în utilizarea cu o singură mână sau în depozitare. Apoi, un alt factor foarte important este rezoluția, care, cu cât este mai mare, cu atât mai bine. Majoritatea telefoanelor au acum o rezoluție derivată din cea Full HD (750 x 1334 pixeli) sau de la cea HD (720 x 1280 pixeli). Un alt factor care indică nivelul de acuratețe a imaginii vizualizate este ppi (pixel per inch), care indică densitatea pixelilor pe fiecare bucățică de ecran. Aceeași precizare și aici, cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Rezoluția ecranului joacă un rol foarte important și în ceea ce privește zona VR, care ar putea sa prindă amploare în viitorul apropiat. Dacă intenționezi să folosești ochelari pentru realitatea virtuală ar fi bine să alegi un ecran cu o rezoluție bună.

Procesorul și memoria schimbă experiența de utilizare

Foto: Jonas Svidras/pexels.com

Procesorul este creierul telefonului și cel care prelucrează toată informația. Cu cât este mai puternic, cu atât va crește viteza de procesare pentru toate comenzile trimise. La telefoane, acesta este integrat într-un singur cip care conține procesorul central, cel grafic și celelalte componente necesare funcționării device-ului. De cele mai multe ori, numele procesoarelor sunt date de numele producătorilor: Apple, Samsung, Google, Mediateck. Este destul de greu de spus care este cea mai bună alegere, cert este că, cu cât capacitatea acestuia crește, cu atât va crește și prețul. Totodată, memoria RAM influențează funcționalitatea acestuia, deoarece cu ajutorul ei sunt salvate datele din aplicațiile folosite și activitățile procesorului. În momentul de față, pentru a beneficia de un telefon cu o viteză normală este nevoie de minim 4 GB RAM. Vestea bună este că unele telefoane cu Android permit mărirea memoriei prin adăugarea unui MicroSD, deci în cazul în care pe parcurs realizezi că ai nevoie de o capacitate mai mare poți alege aceasta opțiune. Însă trebuie să fii atent, deoarece nu toate modelele permit adăugarea acestei extensii ca unitate de memorie centrală, ceea ce înseamnă că nu vei putea folosi această memorie pentru aplicații, poze și video-uri.

Citeste si:
Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022. Doar 5 județe...
Românii care au câștigat cei...

Astfel, pe lângă design și preț, ar fi bine să iei în calcul cele două caracteristici prezentate mai sus. Desigur, există multe alte caracteristici care fac diferența - camera, bateria, audio, sistem de operare - însă toate acestea derivă din primele două alegeri. În plus, procesorul și display-ul sunt cele care definesc durata de viață a unui telefon. Dacă acestea sunt alese bine te vei putea bucura de noul tău device mai mult timp și, implicit, vei putea economisi bani.


Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.