Depozitarea, ambalarea și transportul diferitelor mărfuri care trebuie să ajungă de la producători și comercianți la clienți reprezintă o parte importantă a activității economice. De aceea, organizarea optimă a fluxurilor de aprovizionare, transport și livrare reprezintă o prioritate în toate companiile prezente pe traseul supply chain, pentru a elimina riscurile de producere a erorilor.

În acest sens, de mare ajutor sunt aplicațiile software create special pentru domeniul logistic. Vă prezentăm în continuare detalii despre programe informatice specializate, destinate gestionării lanțului de aprovizionare (supply chain management software) și modul în care acestea pot contribui la minimizarea riscului de apariție a erorilor în activitatea de distribuție.

Cu ce se ocupă aplicațiile pentru supply chain

În principal, aplicațiile de acest tip se concentrează pe asigurarea gestionării optime a operațiunilor logistice specifice lanțului de aprovizionare.

Procesele care alcătuiesc infrastructura de servicii asigurate de-a lungul lanțului de aprovizionare și care fac obiectul gestionării optimizate automatizat sunt extrem de diverse. Dintre acestea, putem enumera, dacă ne referim la supply chain într-o accepțiune mai largă a sa, care include și producția: customer service, previzionarea și planificarea cererii, procesele de achiziție, planificarea producției și organizarea internă, procesele tehnologice, serviciile de depozitare, distribuție și transport, precum și retururile de ambalaje refolosibile sau mărfuri.

Ce cuprinde o aplicație pentru supply chain

Există o multitudine de soluții software dedicate, proiectate în funcție de procesele de lucru specifice segmentelor principale ale lanțului de aprovizionare. Dintre acestea putem enumera: MES (Manufacturing Execution System – dedicat gestionării producției), WMS (Warehouse Management System – proiectat pentru gestionarea depozitelor), TMS (Transport Management System - destinat gestionării transporturilor) și POD (Proof of Delivery – soluție de gestionare a livrărilor). În ciuda diferențelor dintre ele, aplicațiile au și trăsături comune: prin implementarea lor, companiile, indiferent de sectorul de activitate în care operează, urmăresc să își managerieze eficient activitățile, să își minimizeze pierderile și să își mărească profitul.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

În general, aplicațiile pentru supply chain automatizează una sau mai multe dintre activitățile enumerate mai jos, lista acestora nefiind nici pe departe una completă:


  • operațiuni de management al stocurilor și al comenzilor;


  • operațiuni de gestionare a rutelor de transport și de livrare a mărfurilor;


  • operațiuni de optimizare a procedurilor de lucru prin analizarea datelor despre rezultatele obținute în procesele de livrare, pe diferite centre de cost;


  • operațiuni de gestiune a retururilor și comenzilor anulate;


  • raportări financiare în vederea planificării comenzilor și achizițiilor;


  • operațiuni de demand planning și forecasting.




Cum elimini riscul de producere a erorilor în supply chain

Soluțiile software dedicate activităților logistice reduc riscul apariției unor erori și disfuncționalități în derularea operațiunilor. De exemplu, un sistem WMS de la Axes Software reduce la maximum numărul acestora, asigurând un management eficient al activităților din depozite și al stocurilor de mărfuri. Soluția software optimizează spațiile de depozitare, activitatea lucrătorilor și utilizarea resurselor materiale din depozit, precum și a ambalajelor, putând incorpora și tehnologii avansate de tip RFID, Pick by Light și Pick by Voice.

Citeste si:
Cum funcţionează aplicaţiile care ne avertizează că urmează un...
Cum funcţionează aplicaţiile...

De ce sunt importante aceste tehnologii? Pentru că simplifică foarte mult activitatea managerilor și a lucrătorilor din depozit si limitează drastic numărul de erori umane. Cum? Să le luăm pe rând…

RFID (radio frequency identification) este o tehnică ce utilizează unde radio pentru transmiterea datelor și reprezintă o soluție utilă pentru monitorizarea containerelor de transport și controlul temperaturii mărfurilor. Operatorii din depozit identifică astfel, repede și corect, locația mărfurilor pe care trebuie să le pregătească pentru livrare.

Pick by light (denumit și pick to light) se bazează pe lumină ca element de coordonare a operațiunilor operatorilor din depozit. Această tehnică reduce semnificativ erorile umane care apar la selectarea produselor ce urmează să fie încărcate și expediate. Dispozitivele cu leduri emit semnale pentru identificarea spațiului unde trebuie depozitată marfa, pe display sunt disponibile informațiile despre cantități, iar cu ajutorul butoanelor operatorul confirmă încărcarea produselor respective, atât în gestiunea depozitului, cât și în documentele necesare pentru transport. Și totul devine simplu, fiindcă procesele sunt automatizate, iar datele introduse în aplicație sunt procesate fără riscul de apariție a unor erori.

Citeste si:
Începe programul de ajutor pentru încălzire. Statul nu-și găsește...
Începe programul de ajutor...

Pick By Voice este o soluţie inovatoare care are la bază folosirea indicaţiilor vocale. Lucrătorii nu mai pierd timp prețios pentru a lectura liste sau instrucțiuni scrise, iar acuratețea și ritmul de efectuare a operaţiunilor de colectare a comenzilor crește. Această tehnologie este eficientă mai ales în zonele de colectare de la raft a comenzilor (picking), dar poate fi utilizată și pentru automatizarea proceselor de sortare. Cu cât numărul necesar de citiri de informații pe terminalele mobile este mai mare, cu atât Pick by Voice este mai utilă.

Un sistem WMS reglează automat neconcordanțele apărute în cadrul proceselor de recepție, colectare de la raft (picking) sau inventar, prioritizează activitățile în depozit și le sincronizează astfel încât să nu apară întârzieri nedorite la livrare sau retururi care pot fi evitate. Integrarea sa cu alte aplicații din portofoliul existent al companiei utilizatoare asigură un flux continuu de date în rețea, iar acuratețea acestora nu este deloc de neglijat.

Citeste si:
S.O.S! Ajută și tu o mamă să traiască pentru copiii ei!
S.O.S! Ajută și tu o mamă să...

Soluția WMS este doar un exemplu. Toate aplicațiile pentru supply chain contribuie la eliminarea riscului de producere a erorilor prin automatizarea fluxrilor de date între departamentele companiilor și procesarea informatiilor în timp real. Reducerea intervenției umane, determinată de transferul unor responsabilități către zona digitală unde posibilitatea de apariție a erorilor este apoape nulă, are efecte benefice asupra desfășurării activităților logistice într-un ritm mult mai alert și fără probleme.

Erorile apar în sistem, în proporție de 99%, la introducerea manuală a datelor. De aceea, aplicațiile utilizate în combinație cu dispozitive moderne de captare a datelor sunt și mai eficiente. Cu cât introducerea datelor în aplicațiile software se face automat, cu terminale mobile (cititoare de cod de bare etc.), cu atât erorile la introducerea informațiilor sunt mai rare.

Tehnologia nu stă pe loc și nici modalitățile de optimizare a activității nu rămân neschimbate. Dacă vei ști să te folosești de avantajele puse la dispoziție de dezvoltarea tehnologică, vei avea cu siguranță și rezultatele financiare scontate.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Octombrie 2021 - 06 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.