Cutremurele nu pot fi anticipate, dar pot fi anunțate cu puțin timp înainte. Utilizatorii de telefoane cu sistem Android, de pildă, primesc o notificare prin care sunt anunțați că urmează un seism. Institutul Național de Fizica Pământului (INFP) emite, de asemenea, o alertă similară. Astfel, putem avea la dispoziție 25 de secunde să ne pregătim.

Cutremur cu alerte din aplicații

Smartphone-urile au accelerometru, senzorul care întoarce imaginea pe verticală sau orizontală atunci când rotim telefonul. Dacă mișcarea resimțită este asemănătoare cu cea din timpul unui cutremur, telefonul trimite informația către un server.

În cazul în care apar mai multe alerte în același timp și în același loc, serverul stabilește zona în care a avut loc un cutremur și estimează magnitudinea aproximativă, apoi trimite mesajul de atenționare către toți utilizatorii aflați în aria în care urmează să fie simțit seismul. Notificarea ajunge cu 10 - 20 de secunde înainte de cutremur.

„Această funcţionalitate care există în telefoanele Android a devenit activă anul acesta, din primăvara acestui an. Este o funcţionalitate gratuită şi care există la nivel global. Este un serviciu suplimentar. Nu este menit să înlocuiască serviciile de alertă guvernamentale”, a explicat Gabriela Chiorean, manager comunicare Google.

Notificări INFP

Și INFP a dezvoltat Sistemul Rapid de Alertare Seismică, ce poate transmite în timp real alerte pentru cutremure mai mari de 4,5 magnitudine pe scara Richter, din zona Vrancea. Totul se întâmplă la câteva secunde după ce undele primare ajung la suprafață, cu maximum 20 - 25 de secunde înainte ca undele secundare distructive să ajungă la suprafață.

„Putem să alertăm diferite autorităţi, putem să blocăm instalaţii periculoase care pot afecta populaţia. Avem două exemple de sisteme de altertare seismică, care blochează o valvă de gaz, valvă care deconcectează la ţeava de gaz din bucătăria apartamentelor noastre şi un dispozitiv care recepţionează alerta de la noi şi dă o alarmă sonoră”, a spus Constantin Ionescu, director general INFP.

Citeste si:
Cutremur în Maroc. Ce mecanism tectonic a provocat seismul de 6,8...
Cutremur în Maroc. Ce...

Sistemul transmite notificări gratuite prin: propria aplicaţie, pe paginile de Twitter cutremurinfo şi cea a INFP-ului, dar şi pe Telegram.

• http://ews.infp.ro/

• Aplicația "INFP" (Android)

• Twitter: @cutremurinfo și @rews_infp

• Telegram: @alertacutremur_bot

• Canalele Earthbot de Telegram, Facebook, Messenger, Twitter și Skype.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.