Sci-Tech 2 Iulie 2020 10:35

Un film francez din 1947 prezintă o serie de tehnologii moderne, dar și pericolele asociate folosirii acestora.

Télévision: Oeil de Demain este un film care prezice nu doar o serie de tehnologii moderne, dar și modul în care oamenii interacționează cu acestea.

Clipul de patru minute prezintă oameni care se lovesc unii de alții pe stradă în timp ce folosesc un dispozitiv când merg, dar și un accident de mașină cauzat de neatenția la volan.

Filmul a fost publicat după cel de-al Doilea Război Mondial și e bazat pe o scriere a lui René Barjavel, fiind produs de J.K. Raymond-Millet.

În clip pot fi văzuți mai mulți oameni care sunt absorbiți de ecranele a ceea ce ar putea fi considerate smartphone-uri. În film ni se spune că ziarele nu mai sunt la modă, deoarece fiecare om poate accesa informația cu ajutorul unui dispozitiv ce încape în palmă.

Apoi, filmul ne duce pe terasa unei cafenele, unde o femeie ce stă singură la masă scoate din poșetă un dispozitiv pe care îl folosește pentru a mai pierde timp.

Mai târziu, doi oameni se ciocnesc pe stradă, deoarece fiecare era atent la ”telefonul” pe care îl ținea în mână. Un altul ajunge chiar pe carosabil și blochează traficul.

Avem de-a face și cu un șofer care, în loc să fie atent la volan, se uită la un film pe un ecran aflat pe bordul mașinii. Pentru că acesta își ia ochii de la drum periodic, nu vede curba periculoasă de care se apropie și face accident.

Anne-Katrin Weber, istoric de televiziune la University of Lausanne, spune că ”deși creațiile lui Raymond-Millet sunt practic uitate astăzi, filmul Télévision: Oeil de Demain este unul aparte, ce a primit din nou atenție în prezent, fiind apreciat pentru că a ”prezis prezentul” în care trăim astăzi.”


Despre autor:


Ultima actualizare: 2 Iulie 2020 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.