Japonezii se pot mândri de acum cu cel mai rapid supercomputer din lume, Fugaku, care a detronat deținătorul anterior al recordului de viteză de calcul.

Fugaku este creația celor de la institutul de cercetare Riken, din Japonia, iar recent a stabilit recordul pentru cea mai rapidă viteză de calcul. Informația a fost transmisă de către reprezentanții proiectului TOP500, în cadrul topului pregătit bianual.

Este prima dată în ultimii nouă ani când un supercomputer japonez ajunge pe prima poziție în acest top. Numit Fugaku după Muntele Fuji, supercomputerul a ajuns pe primul loc și la categoriile de performanță în metode computaționale pentru utilizări industriale, pentru aplicații de inteligență artificială, dar și pentru analize big data.

Conform celor de la Riken, este prima dată când un supercomputer ajunge pe pe primul loc în toate cele patru categorii.

”Am reușit să ajungem în vârf la toate categoriile și să demonstrăm că Fugaku este cel mai bun. Ne așteptăm să ne ajute în multe probleme societale, cum ar fi în lupta împotriva noului virus”, spune Satoshi Matsuoka, directorul institutului unde se află cel mai rapid supercomputer din lume, conform japantimes.co,jp.

Fugaku a devenit cel mai rapid după ce a reușit să ajungă la performanța de a face peste 415 cvadrilioane, sau 415.000.000.000.000.000 de operații pe secundă. Astfel, acesta s-a dovedit de 2,8 ori mai rapid decât sistemul Summit, creat de către Oak Ridge National Laboratory, din SUA, care a primit locul I în noiembrie 2019 și care acum rămâne pe a doua poziție în top.

Americanii mai au un supercomputer pe locul trei, iar chinezii se află pe locurile patru și cinci cu supercalculatoarele lor.

Cercetăttorii de la Riken estimează că Fugaku va fi complet operațional abia în aprilie 2021.


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Iunie 2020 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.