Cu toate că se vehiculează că expunerea la soare te poate proteja de coronavirus, experții lansează un avertisment în această direcție.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că expunerea la soare nu ne protejează împotriva coronavirusului, ba chiar ar putea să ne facă mai mult rău decât bine.

Pentru că vara se apropie cu pași repezi și soarele va străluci din ce în ce mai mult, poate că pare cumva logic faptul că razele ultraviolete vor ucide virusul și ne vor proteja. Din păcate, însă, realitatea este alta și nu e tocmai în favoarea noastră.

Indiferent de cât de mult timp ai petrece la soare, acesta nu va ucide virusul, dacă se află în proximitatea ta. Astfel, trebuie să continui să respecți cu strictețe regulile de igienă pe care le-au trasat deja experții. Cel mai important este să nu îți atingi fața cu mâinile neigienizate în prealabil. E greu, da, însă trebuie să te obișnuiești cu asta. Din fericire, purtarea unei măști de protecție mai reduce din această tentație de a-ți atinge fața.

“Ne trebuie puţine particule virale ca să ne infectam. Doza minimă virală infecțioasă este mică şi explică de fapt contagiozitatea foarte ridicată a virusului SARS CoV2”, arată Carmen Chifiriuc, de la Facultatea de Biologie, conform stirileprotv.ro.

Grigore Mihăescu, de la Facultatea de Biologie, spune că razele ultraviolete emise de soare nu au intensitatea suficient de mare ca să îl netutralizeze, să îl inactiveze.”

Lămpile ultraviolete, care pot oferi raze mult mai concentrate, au capacitatea de a ucide virusul, însă acestea ne pot cauza și nou foarte mult rău: arsuri solare, fotoalergii sau chiar cataractă. Ultravioletele ne pot ajuta să sterilizăm aerul din încăperi pentru că anumite lungimi de unda care fac parte din spectrul ultraviolet sunt folosite pentru efectul bactericid şi virucid, adică dezintegrează molecule din compoziţia bacteriilor şi sunt creditate ca şi efect virucid. Pentru că ne depăşesc puterea de apărare a învelişului cutanat şi pot să se soldeze cu arsuri solare, cataractă, cu fotoalergii”, spune Luminița Marinescu, medic primar dermatolog.

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Aprilie 2020 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.