Ziua Pământului e un eveniment ale cărui baze au fost puse în anul 1970 și are ca scop educarea întregii populații globale în privința problemelor de mediu. Pe 22 aprilie 2020 are loc a 50-a aniversare a sărbătorii, care se prelungește de regulă și devine „Săptămâna Pământului”, șapte zile de evenimente axate pe viața verde.

Întemeietorul a fost senatorul Gaylord Nelson care a propus primul protest național legat de mediul înconjurator, pentru a opri aranjamentele politice și pentru a forța introducerea acestei probleme în agenda națională. Prin sensibilizarea publicului cu privire la poluare, Nelson a sperat să aducă în centrul atenției naționale cauzele de mediu.

Istoria Zilei Pământului

Până la începutul anilor 1960, americanii au devenit conștienți de efectele poluării asupra mediului. Rachel Carson, biologă, zoologă și jurnalistă americană, a întocmit una dintre cele mai bune lucrări, intitulată „Silent Spring” în care ridica problema efectelor periculoase ale pesticidelor asupra regiunilor rurale din America.

Mai târziu, în anul 1969, un incendiu din apropierea râului Cleveland Cuyahoga a făcut lumină asupra problemei eliminării deșeurilor chimice. Până atunci, protejarea resurselor naturale ale planetei nu făcea parte din agenda politică națională, iar numărul activiștilor care se dedicau unor probleme la scară largă, cum ar fi poluarea industrială, era minim. Fabricile au lăsat în urma lor poluanți în aer, lacuri și râuri, cu puține consecințe juridice.

Cine a înființat Ziua Pământului?

Ales în Senatul Statelor Unite ale Americii în 1962, Gaylord Nelson, un democrat din Wisconsin, și-a propus să convingă guvernul federal că planeta se afla în mare pericol. În 1969, Nelson, considerat unul dintre liderii mișcării moderne de mediu, a dezvoltat ideea zilei Pământului în cadrul unei conferințe din Seattle, invitând întreaga națiune să se implice.

Denis Hayes, un tânăr activist, desemnat președintele studenților de la Universitatea Stanford, a fost selectat coordonator național al Zilei Pământului, și a lucrat cu o armată de voluntari studenți și mai mulți membri ai personalului de la biroul senatului lui Nelson pentru a organiza proiectul.

„Ziua Pământului s-a putut realiza datorită răspunsului spontan la nivel local. Nu am avut nici timp, nici resurse pentru a organiza 20 de milioane de manifestanți și mii de școli și comunități locale care au participat. Acesta a fost lucrul remarcabil la Ziua Pământului. S-a organizat singură.”, a spus Nelson, citat de history.com

Citeste si:
Ce va face Klaus Iohannis pentru a marca Ziua Pământului
Ce va face Klaus Iohannis...

Ce activități se desfășoară de Ziua Pământului?

Încă din anul 1970, festivitățile de Ziua Pământului s-au dezvoltat. În 1990, Ziua Pământului a devenit globală, 200 de milioane de oameni din peste 140 de națiuni au participat, potrivit Earth Day Network (EDN), o organizație non-profit care coordonează activitățile de Ziua Pământului. În 2000, Ziua Pământului s-a concentrat pe energia curată și a implicat sute de milioane de oameni din 184 de țări și 5.000 de grupuri de mediu.

Astăzi, Earth Day Network colaborează cu mai mult de 17.000 de parteneri și organizații din 174 de țări. Mai mult de 1 miliard de oameni sunt implicați în activitățile de Ziua Pământului, ceea ce îl face „cel mai mare eveniment civic secular din lume”.

Tema Zilei Pământului 2020 este „acțiunea climatică”. Aceasta va fi sărbătorită împreună cu „The Great Global Cleanup”, o zi dedicată eliminării gunoiului din spațiile verzi și din centrele urbane.

Citeste si:
501: Numărul care a schimbat totul
501: Numărul care a schimbat...

Despre autor:


Ultima actualizare: 22 Aprilie 2020 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.