Pandemia de coronavirus are și câteva părți bune, cum ar fi faptul că poluarea din Europa este în continuă scădere pe fondul carantinei generale.

Pe măsură ce pandemia de coronavirus continuă să ia amploare la nivel global, autoritățile din multe state au impus carantine totale pentru cetățeni. Cu economiile funcționând la minimum, și poluarea a început să scadă, iar efectele sunt vizibile din spațiu.

Rețeaua Copernicus, a Agenției Spațiale Europene, monitorizează compuși din atmosferă, între care dioxidul de azot. Conform celor mai recente analize, carantina impusă a dus la scăderea nivelului de dioxid de azot din atmosferă, iar în unele state, emisiile au scăzut chiar la jumătate.

Poluarea din Europa: scăderi masive în toate țările

Scăderile sunt vizibile pe hărțile de mai jos, ce compară date în martie-aprilie 2019 cu cele colectate între jumătatea lui martie-aprilie 2020.

Conform hărților, nivelul de dioxid de azot din atmosfera Parisului a scăzut cu 55%, iar în Roma, Milano sau Madrid se înregistrează scăderi de aproximativ 50%.

Desigur, scăderile pot varia zilnic și din cauza condițiilor meteo, însă având în vedere că respectivul compus este generat de mașini și fabrici, e destul de clar că lipsa activității e un factor al scăderii poluării în Europa.

Agenția lucrează la analize comparative și pentru orașe mai nordice, unde nivelul de dioxid de azot variază și mai mult datorită vremii, conform space.com.


Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Aprilie 2020 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.