O aplicație pentru telefoane, recent dezvăluită și deja intrată în teste, ar putea ține sub control pandemia de coronavirus.

Norvegia a decis să lupte împotriva coronavirusului și în sfera digitală, astfel că a lansat o aplicație care ar putea ține pandemia sub control. Norvegienii caută metode pentru a ieși din carantină, alături de alte state europene.

Începând de joi, norvegienii pot descărca aplicația Smittestop (Stop contagiunii), iar sistemul este unul absolut voluntar pentru utilizatori. Acesta va fi testat în câteva municipii înainte să fie implementat la nivel național.

Aplicația coletează date anonime și trimite automat SMS-uri de alertă utilizatorilor care au fost în preajma unor alte persoane, diagnosticate cu coronavirus. Cu ajutorul acestei informații, oamenii pot merge în autoizolare, pentru a preveni răspândirea bolii.

Aplicația va ajuta autoritățile să monitorizeze virusul și este oferită pe fondul pregătirilor de redeschidere a grădinițelor și școlilor, începând de săptămâna viitoare.

Norvegia a decis în urmă cu o săptămână să relaxeze restricțiile de carantină, după ce a anunțat că a reușit să controleze epidemia.

Alte țări au folosit aplicații similare, inclusiv Coreea de Sud. Aici, autoritățile au pregătit și o testare în masă. Și Norvegia vrea să se apropie de asta, astfel că își va tripla capacitatea de testare, până la 100.000 de teste pe săptămână, la început de mai.

Folosirea unor astfel de aplicații ridică o serie de semne de întrebare cu privire la intimitatea utilizatorilor.

Totuși, aplicația nu distribuie date personale și nici nu este folosită pentru a urmări dacă oamenii respectă restricțiile. Erna Solberg, prim-ministrul țării, a lăudat siguranța aplicației, afirmând că ea însăși o are instalată pe telefon, conform bloomberg.com.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

Datele criptate vor fi stocate în cloud și vor fi disponibile doar personalului autorizat de la Institutul de Sănătate Publică, dar și companiei care operează sistemul. Ulterior pandemiei, datele vor fi șterse.

Norvegia are 6.791 de pacienți confirmați cu coronavirus și 136 de decese.


Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Aprilie 2020 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.