Limba este o componentă esențială în viața noastră de zi cu zi. Fără acest organ, noi nu am putea să mâncăm, să gustăm, să vorbim, să bem, să înghițim sau chiar să scuipăm cu aceeași precizie. În ciuda acestui fapt, mușchiul principal al gurii noastre rămâne un mister pentru oamenii de știință.

Recent, cercetătorii au început să înțeleagă că există un întreg ecosistem de bacterii- cunoscut sub numele de „microbiom”, unitate formată din 100 de trilionane de microbi. Ulterior, savanții au reușit să fotografieze această comunitate microscopică mai detaliată ca niciodată.

„Bacteriile care se află pe limbă sunt mult mai mult decât o grămadă aleatorie. Reprezintă un organ care face parte din corpurile noastre", a spus Gary Borisy, cercetător la Harvard, citat de popsci.com

Specialiștii au fost convinși pentru un timp că limbile noastre (precum și intestinele noastre, pielea, buricul, și orice alte crăpătură din corpul uman) sunt pline de microbi. Colectând în repetate rânduri diferite mostre, au reușit să cunoască specia exactă care s-a dezvoltat pe si printre noi. Până de curând, nu s-a putut stabili cum interacționează aceste specii în timp real. La fel ca alte ecosisteme de pe pământ, cum ar fi un recif de corali sau o pădure tropicală, toate ar trebui să lucreze împreună pentru a prospera în același spațiu.

Pentru a descoperi unde trăiesc microbii de pe limbă și cum interacționează, cercetătorii au folosit o tehnică relativ nouă, dezvoltată în laboratorul lui Borisy, care implică etichetarea diferitelor microorganisme (identificate anterior pentru a trăi pe limbi umane) cu mai multe fluoroforii, compuși chimici fluorescenti care absorb și reemit lumina la diferite lungimi de undă.

Această tehnică permite multor specii diferite de bacterii și alți microbi prezenți pe limbă să se aprindă imediat atunci când sunt fotografiați. În acest sens, cercetătorii au reușit să obțină un instantaneu al modului în care trăiesc comunitățile microbiene.

În mod surprinzător, se întâmplă multe pe limbile noastre, și totul joacă un rol în sănătatea noastră. După cum se vede în imagine, miezul gri central este țesutul epitelial uman care alcătuiește carnea exterioară a mușchilor gurii noastre. Piroane roșii, numite Actinomyces, care vin de pe miezul gri sunt bacterii inofensive care se găsesc, de asemenea, în gât, în tractul digestiv și urinar. Lângă se pot observa bacteriile de culoare mov, care poartă denumirea de „Veillonella”.

Citeste si:
Nu te abține niciodată din a strănuta. Ce ți se poate întâmpla
Nu te abține niciodată din a...

Atât Actinomyces cât și Veillonella se regăsesc în spanac și în alte verdețuri care permit celulelor noastre să dezvolte oxid nitric, care ajută la controlul tensiunii arteriale.

În imagine se observă faptul că fiecare bacterie are locul ei specific pe limba umană. Oamenii de știință fac cercetări pentru a întelege modul în care componentele anatomice ale limbilor noastre (cum ar fi aceste umflaturi mici) ajuta la stimularea creșterii bacteriilor.


Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Aprilie 2020 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.