Cu toții ne-am confruntat cu acea senzație de mâncărime în nas, furnicături și deja ne dăm seama ce urmează să se întâmple. În acele momente, tot ce îți dorești este să strănuți pentru a te elibera. Însă există circumstanțe în care te simți incomod și faci tot posibilul să eviți un strănut.

De ce nu ar trebui să eviți să strănuți

Strănutul este un proces fiziologic normal, o reacție a organismului de a elimina diferite particule și bacterii care s-au acumulat în nas sau chiar dincolo de acesta. Cu ajutorul strănutului, ne curățăm cavitățile nazale și întregul corp de microbi care ne pot afecta sănătatea.

Strănutul este recunoscut drept unul dintre cele mai puternice reflexe ale corpului uman. Datorită acestuia, putem să suflăm aerul cu o viteză de 160km/h și la o distanță de 3 metri. Pare ireal, nu-i așa?

În procesul strănutului sunt implicate mai multe părți ale corpului. Principalul organ este nasul. Senzația de strănut se datorează iritației receptorilor din interiorul acestuia. După care plămânii sunt umpluți cu aer, corzile vocale închid traheea, iar nasul produce o secreție care ajută la eliminarea microbilor și se produce strănutul.

Ce se întâmplă atunci când te abții de la strănutat

Strănutul este un reflex involuntar al organismului, care nu poate fi controlat indioferent de voința creierului. Este posibil să limitezi consecințele acestuia, însă nu poți împiedica întregul proces. Când încercăm să reținem strănutul, reținem bacteriile care au fost acumulate în tractul respirator, iar presiunea din organism este mare, căutând spre a fi evacuată.

Una dintre căi este globul ocular, dar în unele cazuri poate provoca daune. O altă cale ar fi ca presiunea să se ducă în ureche. Aici daunele pot fi mai serioase, deoarece pot afecta timpanul. Este o parte a corpului foarte delicată și este foarte ușor de traumat, în special din interior, deoarece componentele urechii sunt foarte sensibile.

Citeste si:
Bețișoarele de urechi. Cât de periculoasă este utilizarea lor
Bețișoarele de urechi. Cât de...

Totodată, datorită acestei rețineri, preț de câteva momente, aproape toate procesele vitale din organism sunt oprite. Este cunoscut faptul că lumina puternică poate provoca strănut, iar potrivit datelor, aproximativ 10% din populație este susceptibilă la strănut după expunerea la lumină. În timpul somnului există o minimă posibilitate ca să strănutăm deoarece sistemul nervos împiedică strănutul să ne trezească.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Decembrie 2021 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.