Este bine știut faptul că ceara care se produce în ureche este într-o cantitate foarte mică, iar aceasta are rolul de a proteja urechea de agenții patogeni și de corpurile străine, dar și rol antibacterian datorită compoziției sale chimice. Bețișoarele de urechi se regăsesc în fiecare casă fiind utilizate pentru igiena urechilor. Însă sunt aceste într-adevăr benefice pentru sănătatea urechii noastre?

Bețișoarele de urechi. Benefice sau periculoase pentru urechile noastre?

Urechile secretă ceară care se curăță singură, lucru despre care puțină lume știe. Oamenii au tendința să curețe urechile și să ajungă cu bețișoarele până în canal, lucru care este complet greșit. Ceara din urechie trebuie curățită doar din partea exterioară a urechii.

"Urechile, așa cum puțini dintre oamenii obișnuiți știu, se curăță singure. Urechile noastre secretă ceară, ceară care este curățată de una singură, deci ceara se elimină de una singură și noi trebuie să acționăm doar la exteriorul urechii, să ștergem acel cerumen, care dacă nu facem igiena o dată – de două ori pe zi, este foarte inestetic.", a explicat Toader Miorița, medic primar ORL.

Ceara urechii se prezintă sub formă de secreţie grasă, gălbuie și vâscoasă. Aceasta are un rol important, cel de a proteja urechea de agenţii patogeni și de corpurile străine, dar şi rol antibacterian. Ceara pe care o produse urechea este în cantitate foarte mică.

"Trebuie să curățăm acel cerumen, ca să nu stagneze în ureche pentru a nu provoca boli, otite externe. Sau dacă facem o curățare în exces, de asemenea, putem să facem un traumatism, deci o altă patologie pe care o putem noi provoca.", a mai spus medicul.

Infecțiile urechilor sunt destul de des întâlnite și din cauza faptului că oamenii consideră că bețișoarele de urechi sunt suficiente pentru igiena urechilor. Specialiştii însă sunt de părere că bețișoarele de urechi fac mai mult rău decât bine. Medicii spun că bețișoarele pot afecta canalul auditiv.

"Am fost martoră la foarte multe incidente după curățatul acasă cu aceste bețișoare. Cel mai grav incident este ruptura de timpan. Practic ele gâdilă și mai provoacă și un reflex de tuse, pentru că este o zonă în urechea externă care provoacă un reflex de tuse. Putem, la un moment dat, să avem un acces de tuse și să intrăm cu bețișorul în timpan și să rupem timpanul.", a mai adăugat medicul.

Citeste si:
Pilele iritată și lăsată! De ce nu este indicat să te culci cu...
Pilele iritată și lăsată! De...

Ce efecte negative au bețișoarele asupra urechilor

Bețișoarele pot cauza traumatisme și la nivelul urechii externe. În unele cazuri, bețișoarele nu sunt învelite bine cu vată și atunci vata poate rămâne în ureche, iar capătul dur al bețișorului poate provoca zgârâieturi și poate duce la dureri, sângerări. De asemenea, bețișoarele pot provoca ciupercă.

"În special, adulții care folosim în mod repetat bețișoare se trezesc cu mâncărime de ureche. Cu spray-urile de urechi sunt de acord. Eu recomand pe acelea pe bază de uleiuri care sunt foarte bune atât pentru bebeluși, cât și pentru adulți. Dar cea mai simplă și mai la îndemână metodă rămâne apa cu săpun.”, susține medicul ORL.

Citeste si:
Un medic a gasit un paianjen care isi facuse cuib in urechea unui...
Un medic a gasit un paianjen...

"Dimineața, când spălăm fața, spălăm și urechile la exterior, cât se poate. Seara, la culcare, la fel, spălăm fața și urechile și dinții. Curățarea cu apă și puțin săpun la exterior este foarte importantă.", a mai adăugat medicul.

Este recomandat ca zona urechilor să fie ștearsă cu un prosop de bumbac sau cu o dischetă demachiantă. Acea dischetă demachiantă se taie în două, în patru sau se lasă întreagă, se răcușete și ușor se face igiena urechii. În așa mod se șterge excesul de ceară sau apa care a intrat în conductul auditiv extern.

Specialiștii recomandă și evitarea lumănărilor pentru urechi, deoarece focul acestora poate răni sau poate cădea ceară din lumânare în ureche și poate crea arsuri.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Octombrie 2022 - 04 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.