Inainte de a manca, la targul de arta Art Basel din Miami Beach (Florida), banana lipita cu banda adeziva pe un perete de artistul italian Maurizio Cattelan si vanduta pentru suma de 120.000 de dolari, artistul performativ David Datuna a asteptat cateva ore pentru a-i fi foame, dupa cum a povestit el razand, dupa intoarcerea in New York, luni, informeaza AFP.

Nascut la Tbilisi si stabilit in Statele Unite de 22 de ani, David Datuna s-a mandrit cu acest gest care a provocat senzatie dupa ce a publicat pe contul sau de Instagram un filmulet, intitulat "Artist Flamand", in care poate fi vazut indreptandu-se spre banana, luand-o de pe perete si mancand-o sub privirile mirate ale celor prezenti. "Iubesc operele de arta ale lui Maurizio Cattelan si ador aceasta instalatie. Este foarte delicioasa", a scris Datuna in postare.














“Hungry Artist” Art performance by me 🙂 I love Maurizio Cattelan artwork and I really love this installation It’s very delicious 🙂 #artbasel #artbaselmiamibeach #daviddatuna #Eatingabanana #Mauriziocattelan #Hungryartist

A post shared by David Datuna (@david_datuna) on

Desi aceasta ''performanta artistica'' i-ar putea aduce probleme legale - chiar daca banana a fost repede inlocuita cu alta pe peretele galeriei - el s-a laudat luni in New York ca este ''primul artist care a mancat arta altui artist''. Datuna a indicat ca a primit circa ''50.000 de mesaje pe Instagram'', aproape toate de incurajare.

Chiar daca nu l-a cunoscut niciodata, el a spus ca respecta opera lui Maurizio Cattelan.

Artistul italian Maurizio Cattelan este cunoscut pentru sculpturile sale mai putin obisnuite. Una dintre lucrarile sale de arta - un vas de toaleta din aur de 18 carate, in valoare de circa 6 milioane de dolari - a tinut prima pagina a ziarelor in septembrie, cand a fost smulsa dintr-un perete si furata din Palatul Bleinheim din Anglia unde era expusa.

''Este un geniu'', care ''face haz de orice'', a spus Datuna, ''dar imi place si ce am facut eu''.

Citeste si:
Ucraina are nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru a...
Ucraina are nevoie de şapte...

''Cred ca artistii sunt aici pentru a-i face pe oameni fericiti, pentru a le face placere. Si asta am facut eu (...) Atunci, toata lumea astepta sa vada cum va raspunde Maurizio (Cattelan)''.

David Datuna recunoaste ca publicitatea de care a avut parte in urma prestatiei sale din Miami nu ii face rau, chiar daca afirma ca nu are nevoie de ea - el a expus la National Portrait Gallery din Washington, a deschis recent un spatiu pentru expozitii in cartierul newyorkez Long Island City si nu se afla la prima sa ''lovitura de stat'' artistica, inclusiv pentru criticarea presedintelui Donald Trump.

In iunie 2017, dupa ce presedintele american a anuntat retragerea Statelor Unite din acordul climatic de la Paris, el a scris ''Trump'' cu litere de gheata intr-o piata newyorkeza importanta pentru a evidentia, prin topirea ghetii, caracterul efemer al presedintiei sale.

Citeste si:
Kilogramele în plus îi dau mari bătăi de cap lui Mihai Trăistariu:...
Kilogramele în plus îi dau...

Artistul a declarat luni ca pregateste o ''surpriza'' pentru Super Bowl, marea finala anuala a campionatului de fotbal american, urmarita de aproape 100 de milioane de telespectatori, care va avea loc la 2 februarie la Miami.

Denumita "Comedian", opera de arta vanduta pentru 120.000 de dolari consta dintr-o banana cumparata dintr-un magazin alimentar din Miami si apoi lipita de un perete folosind banda adeziva.

Potrivit lui Lucien Terras, unul dintre responsabilii galeriei, prin consumarea bananei, Datuna nu a distrus opera de arta, in conditiile in care cumparatorii acesteia au achizitionat un certificat care le confera proprietate asupra ideii instalatiei.

Citeste si: O banana a ajuns sa coste 120.000 de dolari, dupa ce a fost expusa intr-o galerie de arta


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.