Sapte dintre cele mai noi si apreciate filme cu tema politica se regasesc in competitia Festivalului International de Film Cinepolitica 2019, care va avea loc intre 18 – 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Campania electorala din Franta, activismul social, justitia oarba si deportarile in URSS sunt temele abordate in patru dintre cele sapte filme din competitie.

Printre acestea se numara si “Libre”, documentarul ce dezbate drepturile omului prin povestea activistului Cédric Herrou, un simplu fermier ce lupta cu politicile franceze de imigrare, cu riscul de a-si pierde propria libertate.

“Libre” (regia Michel Toesca), documentar premiat la Cannes si Valladolid, prezinta lupta unui om cu un intreg sistem judiciar si social in demersul sau cat se poate de nobil: ajutorul dat unor imigrantii ce cauta o soarta mai buna in Europa. Cédric le ofera acestora, in ferma sa, protectie si mancare in calatoria lor inumana. Printre acestia se gasesc multi minori, orfani sau invalizi. Haituit si condamnat de autoritati pentru faptele sale, Herrou intra in atentia mass-mediei internationale si batalia sa devine subiect de prim-plan chiar si in New York Times. Regizorul Michel Toesca decide sa documenteze intregul calvar, fara a beneficia de o echipa de filmare in adevaratul sens al cuvantului, pentru a da un semnal de alarma unei lumi aflate intr-un grav impas moral.

“Premiere Campagne” (regia Audrey Gordon), marele castigator al festivalului de film Politikos, spune povestea lui Astrid Mezmorian, o tanara jurnalista, proaspat angajata a postului France 2, a carei prima misiune este sa urmareasca campania electorala a celui mai tanar candidat la prezidentiale - Emmanuel Macron. Doua luni de maraton, pentru doi novici. Un documentar din culisele redactiei televiziunii France, care dezvaluie o noua perspectiva a alegerilor prezidentiale din 2017, din Franta.

Murer: Anatomy of a trial, filmul de lung metraj in regia lui Christian Frosch, ne aduce in sala de judecata a unuia dintre cele mai controversate procese din Austria. Fata in fata cu Franz Murer, supranumit si Macelarul din Vilnius, supravietuitorii crimelor in masa depun marturie pentru a pedepsi un artizan al Holocaustului si pentru a obtine dreptate: dar fara niciun rezultat.

Citeste si:
Cele mai așteptate filme ale anului 2023
Cele mai așteptate filme ale...

Potrivit unui comunicat remis 9am, intr-o epoca in care nationalismul castiga din ce in ce mai mult teren si exista din ce in ce mai putine rezerve in fata ideologiilor care se presupun de mult apuse, cazul Murer este un subiect deprimant. Filmul arata cat de putin cantareste adevarul si justitia atunci cand sunt puse in balanta cu interesele politice.

“Eternal Winter” (regia Attila Szász, cu Marina Gera, Sándor Csányi, Laura Döbrösi ) prezinta experienta celor 700.000 de maghiari deportati in URSS la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial in lagarele de munca fortata. Protagonista filmului este o femeie constransa sa-si traiasca alaturi de fiica sa si alte zeci de femei existenta de cosmar intr-una din aceste tabere sinistre ale Gulagului. Pe acest fundal plin de tragism, interactiunea dintre oameni va aduce singurul strop de umanitate la care se mai poate spera. O drama puternica, o productie completa, magistral jucata, regizata si filmata.

Citeste si:
BNR: Cea mai falsificată bancnotă a fost cea de 100 de lei
BNR: Cea mai falsificată...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.