"Un pas in urma serafimilor", debutul in lungmetraj al regizorului Daniel Sandu, a fost marele castigator al galei premiilor Gopo, ce a avut loc marti seara, la Teatrul National Bucuresti (TNB), productia adjudecandu-si, printre altele, distinctiile pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu si cel mai bun actor in rol principal.

In total, "Un pas in urma serafimilor" a primit noua trofee Gopo.

La primirea premiului pentru cel mai bun film, ultima distinctie acordata in cadrul galei, producatorul Ada Solomon a spus ca realizarea peliculei "Un pas in urma serafimilor" a durat zece ani si a facut un apel catre autoritatile romane.


"Iubiti guvernanti, fanionul asta pe care il reprezinta cinematografia e alcatuit dintr-o breasla mica, dar cu nevoi specifice. Iubite autoritati, sunt lucruri foarte mici pe care le puteti schimba astfel incat artistii sa se simta onorati la ei acasa. Sunt lucruri foarte mici care le-ar face viata mai usoara si e o viata dificila, asa cum nu pare, pentru ca, stiti cum sunt artistii, in lumina reflectoarelor ei n-au voie sa se arate altfel decat puternici, stralucitori, extraordinari. Nu e chiar asa"
, a afirmat Ada Solomon.

Filmul "Un pas in urma serafimilor" spune povestea lui Gabriel (Stefan Iancu), un adolescent care isi doreste sa devina preot si intra intr-un seminar teologic ortodox. Acolo, alaturi de colegii sai, el intra intra intr-un joc al puterii, minciunii si manipularii, o lupta alimentata de un profesor dur (Vlad Ivanov).

Evenimentul de la Teatrul National Bucuresti a fost prezentat de actorul Alexandru Bogdan si a cuprins si scenete ce au reflectat tensiunile sociale si politice din tara si din strainatate.

Astfel, primul moment artistic, din debutul galei de pe scena TNB, a facut referire la protestul de la inceputul acestui an, de la Muzeul Taranului Roman din Capitala, care a intrerupt proiectia filmului "120 BPM/batai pe minut" de Robin Campillo, pe motiv ca ar aborda tematica gay, scrie Agerpres.

Pe scena au urcat actori care au desfasurat bannerul "Hey, Soros, leave the cinematografia romana alone", amintind de acel protest. De asemenea, un scurt film prezentat la gala a facut referire si la miscarea #metoo, manifestare globala ce a adus in lumina, pentru prima data la Hollywood, tematica hartuirii sexuale.

Artistii romani din lumea filmului care au murit au fost omagiati, in cadrul unui moment artistic dedicat lor.

La Premiile Gopo au fost acordate si distinctii onorifice

Criticul de film Bujor T. Ripeanu a primit premiul special al galei iar directorul de imagine Ion Marinescu si actrita Sanda Toma au primit premii pentru intreaga activitate.
Citeste si:
Premiile Gopo 2021: peste 80 de producții în competiția pentru...
Premiile Gopo 2021: peste 80...

Premiul pentru intreaga cariera a fost acordat actorilor George Mihaita si Vladimir Gaitan, la 50 de ani de la crearea filmului "Reconstituirea", de Lucian Pintilie. "Dedic acest premiu lui Lucian Pintilie", a spus George Mihaita, pe scena.

Premiul publicului, pentru filmul autohton care a avut cei mai multi spectatori, a fost acordat productiei "Octav", de Sergiu Celebidachi. Filmul a avut 57.813 spectatori. Premiul pentru filmul romanesc cu cele mai mari incasari - 1.007.284 de lei - a revenit productiei "Ghinionistul", de Iura Luncasu.

Premiile acordate in cadrul galei Premiilor Gopo 2018

  • Premiul pentru cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura: Catalin Ciutu, Dana Roseanu si Iulia Roseanu pentru filmul "6,9 pe scara Richter" de Nae Caranfil
  • Premiul pentru cele mai bune decoruri: Andreea Popa pentru filmul "6,9 pe scara Richter", de Nae Caranfil
  • Premiul pentru cel mai bun sunet: Aleksander Simeonov, Tamas Szekely, Florin Tabacaru, Alexandru Dumitru pentru filmul "6,9 pe scara Richter"
  • Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj: "Scris/ nescris" in regia lui Adrian Silisteanu
  • Premiul "Tanara speranta": Stefan Iancu, pentru rolul din filmul "Un pas in urma serafimilor", de Daniel Sandu
  • Premiul pentru cele mai bune costume: Doina Levintza si Adina Bucur pentru filmul "6,9 pe scara Richter", de Nae Caranfil
  • Premiul pentru cel mai bun film de debut: "Un pas in urma serafimilor", de Daniel Sandu
  • Premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar: Diana Spatarescu, pentru rolul Anca Rascanu din filmul "Fixeur", de Adrian Sitaru
  • Premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar: Ali Amir pentru rolul Aid din filmul "Un pas in urma serafimilor", de Daniel Sandu
  • Premiul pentru cel mai bun montaj: Dana Bunescu, pentru filmul "Ana, mon amour", de Calin Netzer
  • Premiul pentru cel mai bun film documentar: "Planeta Petrila", de Andrei Dascalescu
  • Premiul pentru cel mai bun film european: "Despre trup si suflet" de Ildiko Enyedi (Ungaria)
  • Premiul pentru cea mai buna muzica originala: Nae Caranfil, Bogdan Dimitriu, Liviu Manescu pentru filmul "6,9 pe scara Richter"
  • Premiul pentru cea mai buna imagine: George Dascalescu pentru filmul "Un pas in urma serafimilor"
  • Premiul pentru cel mai bun scenariu: Daniel Sandu, pentru filmul "Un pas in urma serafimilor"
  • Premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal: Diana Cavaliotti pentru rolul Ana din filmul "Ana, mon amour", de Calin Netzer
  • Premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal: Vlad Ivanov pentru rolul preotului Ivan din filmul "Un pas in urma serafimilor"
  • Premiul pentru cel mai bun regizor: Daniel Sandu, pentru "Un pas in urma serafimilor"
  • Premiul pentru cel mai bun film: "Un pas in urma serafimilor", de Daniel Sandu

Premiul Romanian Society Of Cinematographers i-a fost acordat lui George Dascalescu, pentru imaginea filmului "Un pas in urma serafimilor".
Citeste si:
Doliu în lumea filmului internațional. Ryan O'Neal s-a stins din viață
Doliu în lumea filmului...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.