Danielle Darrieux, care a debutat in lumina reflectoarelor in 1931 si care a jucat in 110 filme in opt decenii cu Max Ophüls, Claude Chabrol sau André Téchiné, a murit marti la varsta de 100 de ani in locuinta ei din Paris, informeaza Le Monde.

Veritabila legenda a unui secol de cinematografie, ea a intruchipat, inainte de Brigitte Bardot si de Catherine Deneuve, un ”tipar” pentru orice actrita franceza: eleganta, amuzanta si extrem de feminina.

Danielle Darrieux, care a jucat in 103 filme si peste 30 de piese de teatru si a fost considerata un arhetip al frumusetii feminine de o intreaga generatie de spectatori francezi.

A fost partenera de neuitat a lui Charles Boyer in filmul ”La ronde” (1951), a lui Jean Gabin in ”La Vérité sur Bébé Dong” (1953) si a lui Gérard Philipe in ”Le Rouge et le Noir” (1954). Danielle Darrieux, al carei chip era bucuria fotografilor parizieni, a jucat si in Statele Unite, remarcandu-se in pelicula ”Five Fingers”, regizata de Joseph L. Mankiewicz in 1952, scrie News.ro.

Nascuta pe 1 mai 1917 la Bordeaux, fiica a unui medic si crescand intr-o familie de melomani, tanara Danielle a sarbatorit implinirea varstei de 14 ani pe platoul de filmare de la primul ei lungmetraj, ”Le Bal”, de Whilhelm Thiele, in 1931. A devenit una dintre rarele actrite franceze din acea vreme care si-au construit o cariera internationala, colaborand cu cineasti din Germania, Cehoslovacia si Ungaria.

De la ”Mayerling” (1935), primul ei rol tragic, la ”Battements de coeur” (1939), de Henri Decoin - primul ei sot, Danielle Darrieux a devenit preferata francezilor dintre cele doua mari razboaie mondiale, cu atat mai mult cu cat talentul de actrita ii era dublat de o voce foarte frumoasa. Francezii au inceput sa o alinte si sa ii spuna ”DD”. I se mai spunea si ”logodnica Parisului”.

Succesul mondial al filmului ”Mayerling” i-a deschis portile la Hollywood

Dupa ce a semnat un contract pe sapte ani cu studioul Universal, a jucat in filmul ”The Rage of Paris”, cu Douglas Fairbainks Jr., in 1938. Dar, foarte repede, deja celebra ”DD” a inceput sa se plictiseasca si, dupa inca un an, s-a intors in Franta.
Citeste si:
A murit mama lui Cătălin Bordea: „Am avut un an greu”
A murit mama lui Cătălin...

A divortat in 1941 si s-a recasatorit in 1942, cu diplomatul miliardar si playboy dominican Porfirio Rubirosa. Actrita nu si-a intrerupt activitatea in Franta sub ocupatia nazista, filmand pentru Continental, o companie de productie germana instalata la Paris.

A participat la celebra calatorie la Berlin intreprinsa in 1942 de un grup de actori francezi. ”Eram o femeie indragostita”, spune ea, explicand ca a acceptat acea ”invitatie” in capitala nazista pentru a il vedea pe Rubirosa, care, banuit de spionaj, tocmai fusese arestat de trupele germane. Sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial a gasit-o pe celebra ”DD” in arest la domiciliu, in Mégève.

S-a casatorit din nou in 1948, cu scenaristul Georges Mitsinkidès, si a inceput o a doua cariera, remarcandu-se in filme precum ”Madame de...” si ”La Ronde”. A lucrat cu frenezie, turnand film dupa film (”Les Demoiselles de Rochefort”, ”Le Cavaleur”), a jucat in spectacole de teatru la Paris si a triumfat pe Broadway intr-o comedie muzicala despre Coco Chanel. A impresionat din nou pe scenele teatrelor din Paris cu spectacole precum ”Domino” (1970) si ”Adorable Julia” (1987).

Citeste si:
Probleme pentru Oana Moșneagu și Vlad Gherman, înainte de nuntă! Ce...
Probleme pentru Oana Moșneagu...

In 1995, a reluat, printre turnee de spectacole muzicale si seriale de televiziune, rolul unei minunate septuagenare din ”Harold et Maude”. In 2003, a impresionat din nou, acceptand sa sustina un one-woman-show, ”Oscar et la dame rose”, pe baza unui text de Eric-Emmanuel Schmitt, care i-a adus un premiu Molière pentru cea mai buna actrita franceza a anului.

Desi avea deja o varsta avansata, Danielle Darrieux i-a inspirat pe tinerii regizori francezi, precum François Ozon, care a avut inspiratia de a o distribui in pelicula ”Huit Femmes” din 2002.

”Danielle Darrieux este singura femeie care ma impiedica sa ma tem ca imbatranesc”, spunea Catherine Deneuve, partenera ei din acel film.

S-a retras din showbiz la varsta de 93 de ani, in 2010, cand a jucat pentru ultima oara intr-un film - ”Pièce montée”, de Denys Granier-Deferre - si pentru ultima oara intr-o productie de televiziune - ” C'est toi, c'est tout”, de Jacques Santamaria.

Citeste si:
Staruri internationale pe care le-am pierdut in 2017
Disparitia lor a lasat un gol...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.