Miercuri 2 august 2017, Sala Bethlen a Castelului Huniazilor din Hunedoara s-a umplut de spectatori dorinici sa savureze un cocktail sonor istoric, un mixt savuros, in care o parte a insemnat...inedit, o alta parte...valoare interpretativa si cat cuprinde...autenticitate.
Primul episod al evenimentului itinerant editia a a V-a a Turneului National "Muzica in Palatele Romaniei", organizat de Asociatia Pro Valores si finantat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, l-a adus in prim plan pe menestrelul modern Nicolae Szekely, insotit de cinci instrumente deosebit de spectaculoase, rar prezente pe scenele Romaniei: vihuela, lauta, chitara renascentista, chitara baroca si arhilauta. Acesta a incintat auditoriul propunandu-i o adevarata calatorie in istorie, plina de frumuseti sonore din perioada medievala si baroca. Fantastic a fost faptul ca spectatori ai secolului 21 l-au "obligat" pe solist sa ofere bisuri, aplaudand in picioare sonoritati imaginate de mari creatori de acum cateva sute de ani: Francesco da Milano, Adrian Le Roy, Diego Pisador, John Dowland, Giovanni Zamboni, Gaspar Sanz si multi, multi altii.

Potrivit unui comunicat remis 9am, primele doua episoade ale turneului sunt stans legate de figura lui Gabriel Bethlen, cel care a fost principe al Transilvaniei intre 1613 – 1629 si incepand cu anul 1619 lider al miscarii antihabsburgice din estul si nordul Ungariei, in contextul Razboiului de 30 de ani, in care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfantului Imperiu Romano – German. A incercat sa ajunga stapanitor al Moldovei si Munteniei, pe care, potrivit istoricilor, ar fi dorit sa le uneasca sub numele de Dacia. Daca primul concert a avut loc in sala Bethlen a Castelului Huniazilor, in mijlocul unei foarte frumoase expozitii de oglinzi vitrate imaginate cu mult bun gust si inspiratie de unicul artist roman specializat in vitralii – Cristian Florin Anghelescu din Orastie, astazi Nicolae Szekely va face sa rasune cele cinci instrumente ale sale, de la ora 18, in Sala Semineului din Palatul Magna Curia din Deva. La poalele Cetatii Deva, in 1621 Gabriel Bethlen a dispus transformarea radicala a constuctiei initiale, rezultand Palatul Magna Curia. Conceput initial in stil renascentist, edificiul ajunge la o forma definitiva la inceputul secolului al XVIII – lea, cand i se aduc ultimele modificari. Aceste modificari ii dau infatisare baroca pastrata pana astazi.

Dupa etapa hunedoreana, turneul va continua la Palatul Marincu din Calafat (Vineri 4 august, ora 17), Castelul Pelisor de la Sinaia (Sambata 5 august, ora 16) si Cetatea Neamtului de la Targu Neamt (Duminica 6 august, ora 17).

Mai multe amanunte- aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.