Unul dintre cei mai iubiti actori de comedie, maestrul Horatiu Malaele, aniverseaza marti implinirea varstei de 65 ani. Isi poarta cu pasiune haina de actor, bagheta de regizor si penita de grafician, iar salile de spectacol arhipline si aplauzele fulminante primite de fiecare data din partea publicului spectator, reprezinta cea mai mare bucurie.

Horatiu Malaele, este un artist complet, care de-a lungul carierei sale artistice a adunat zeci de roluri importante in piese de teatru si filme, a semnat acte regizorale de calibru si este autorul a numeroase caricaturi, picturi sau carti insemnate.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale” in 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din “Palaria florentina”, de Eugene Labiche. In 1975, si-a inceput cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, ca apoi sa ajunga in Bucuresti, dupa anii 1980, la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul National, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, exceland in numeroase roluri de drama si comedie.

Printre numeroasele spectacole regizate cu mare succes la public se numara: “Puricele”,”O sarbatoare princiara”, “Poiana boilor”, “Podu'”, “Lectia”, “Mascariciul”, “Revizorul”, “Carlo contra Carlo”, “S-a sfarsit cum a-nceput”. In 1975 a debutat si in film, in “Muntele ascuns”, in regia lui Andrei Catalin Baleanu, pentru ca apoi sa fie distribuit in pelicule de mari regizori romani, ca Alexandru Bocanet, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu, si multi altii. In 2000, a jucat in “Amen”, in regia lui Costa-Gavras, pentru ca in 2008 sa regizeze primul sau film, “Nunta muta”, urmat de comedia ”Funeralii fericite”. Ca pictor si caricaturist, actorul a expus peste 3000 de caricaturi in 36 expozitii nationale si internationale.
Actorul-scriitor-caricaturist nu stie daca el a ales teatrul sau teatrul l-a ales pe el si crede ca este bine sa fii modest, “dar sa ai orgoliul modestiei tale”, dupa cum declara intr-un interviu. Se considera un om obisnuit, care vrea doar sa comunice cu lumea.

De la debut si pana in prezent, Horatiu Malaele a obtinut numeroase premii pentru interpretare si pentru regie, dar si premii speciale:

  • trofeul UNITER, in 1992, pentru “Mincinosul”
  • trofeul pentru regie la Festivalul Comediei Romanesti, in 1994
  • premiul UNITER, pentru “Unde-i revolverul”, in 1998.
  • In august 2012, la implinirea varstei de 60 de ani, Horatiu Malaele a primit o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului din Capitala.
  • De curand Universitatea "Constantin Brancusi" (UCB) din Targu-Jiu i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, distinctie academica oferita in semn de recunoastere pentru tot ceea ce a construit in teatrul romanesc si pentru contributia de exceptie la dezvoltarea culturii nationale.
Potrivit unui comunicat remis 9am, dupa succesul incontestabil inregistrat cu recitalul ”Sunt un orb”, maestrul ironiei si al hazului ascutit a revenit in atentia admiratorilor sai cu un nou spectacol, intitulat ”Editie Speciala”. De aceasta data, Horatiu Malaele este secondat pe scena de fiul sau, Bogdan Malaele si de muzicianul Radu Captari.
Citeste si:
Selly împlinește astăzi 22 de ani! Cum își petrecea ziua de naștere...
Selly împlinește astăzi 22 de...

Spectacolul are o dinamica deosebita, Malaele tatal si fiul avand momente spumoase de dialog actoricesc, sau monologuri ce vor face publicul spectator sa treaca prin stari afective intense, pornind de la emotiile vibrante si ajungand, in mod evident, la rasul in hohote. Noul spectacol are la baza texte puternice pigmentate, cu momente umoristice rafinate "Best of Horatiu", culese din cele mai bune reprezentatii ale actorului dar si cu melodii speciale interpretate de indragitul artist Radu Captari.

Protagonistii Editiei Speciale vor evolua pe scena Cinema PRO din capitala, miercuri, 23 august, incepand cu ora 19:30. Pentru spectatorii prezenti, seara va continua cu proiectia gratuita a filmului ”Funeralii Fericite”, o comedie in care Horatiu Malaele poate fi regasit atat in ipostaza de actor, cat si in cea de regizor.

Citeste si:
Vladimir Putin împlinește 70 de ani în timp de război. Ce lideri ai...
Vladimir Putin împlinește 70...

Biletele pentru spectacolul din data de 23 august, pot fi achizitionate de la casa de bilete a salii Cinema Pro sau online prin www.eventim.ro, www.bilet.ro, www.blt.ro, www.iabilet.ro si www.ticketnet.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.