Președintele Rusiei, Vladimir Putin, împlinește astăzi 70 de ani într-una dintre cele mai neprielnice perioade pentru el de la sosirea la putere, în timp de război.

Președintele rus Vladimir Putin împlinește 70 de ani în timp de război

De ziua sa, Vladimir Putin a primit felicitări din partea subordonaţilor, potrivit Reuters, citat de Agerpres, care aminteşte că în această zi preşedintele rus urmează să participe la summitul informal al Comunităţii Statelor Independente (CSI) la Sankt-Petersburg, fosta capitală imperială fondată de Petru cel Mare şi care este chiar oraşul natal al liderului de la Kremlin.

Patriarhul ortodox rus Kirill, liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele nicaraguan Daniel Ortega l-au elogiat, de asemenea, pe șeful de stat rus. Patriarhul Kirill a făcut-o încă de joi, când a îndemnat feţele bisericeşti şi enoriaşii să se roage pentru sănătatea liderului lor.

„La 7 octombrie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, împlineşte 70 de ani. Sfântul patriarh al Moscovei şi întregii Rusii, Kirill, cheamă la (...) realizarea unei rugăciuni solemne pentru sănătatea şefului statului", se menţionează în scrisoarea pe care patriarhia a trimis-o tuturor parohiilor din Federaţia Rusă.

„Domnul v-a adus la putere", a mai scris Kirill în mesajul său, care l-a lăudat pe Putin pentru "transformarea imaginii Rusiei, întărirea suveranităţii sale şi a capacităţilor sale de apărare, apărarea intereselor naţionale".

Patriarhul rus, aflat în convalescenţă după ce a făcut coronavirus, îi urează totodată "forţă psihică şi morală pentru mulţi ani de acum încolo" şi cheamă sâmbătă la rugăciuni pentru sănătatea preşedintelui rus.

În scrisoare, publicată pe pagina de internet a Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill a cerut feţelor bisericeşti şi populaţiei să se roage pentru sănătatea lui Putin şi pe 8 octombrie, când se sărbătoreşte praznicul sfântului Serghie din Radonej, unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ruşi.

Citeste si:
Discursul lui Joe Biden, așteptat de o lume întreagă: „Hamas şi...
Discursul lui Joe Biden,...

Patriarhul ortodox rus este unul dintre principalii aliaţi ai liderului rus şi a sprijinit public campania militară a lui Putin în Ucraina încă din prima zi a invaziei, la 24 februarie.

Vladimir Putin a fost felicitat de ziua lui și de către liderul nord-coreean, care i-a trimis o telegramă în care elogiază „leadership-ul excepțional” și „voința de fier” a președintelui rus, cât și campania sa militară din Ucraina.

În mesaj, care a fost făcut public vineri de agenția de stat nord-coreeană KCNA, Kim a lăudat „succesele notabile” ale liderului de la Kremlin „în îndeplinirea ambițiosului obiectiv strategic de a construi o Rusie puternică, realizând energice activități pe tot parcursul activității sale îndelungate ca șef al statului”.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

„Astăzi, Rusia apără cu fermitate demnitatea statului şi interesele sale fundamentale de provocările şi ameninţările SUA şi a forţelor sale servile. Această realitate ar fi de neconceput fără conducerea dumneavoastră excepţională şi voinţa de fier", i-a transmis Kim lui Putin.

Şi preşedintele Nicaraguăi, Daniel Ortega, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Putin şi şi-a reafirmat sprijinul pentru campania militară rusă în Ucraina pe care a susţinut-o public încă din prima zi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.