Actrita Jeanne Moreau, simbol al cinematografiei franceze, a murit la varsta de 89 de ani, a anuntat luni agentul ei, noteaza AFP.

Artista cu o frumusete senzuala si o inimitabila voce grava, care a fascinat cei mai mari regizori in cursul unei cariere de 65 de ani, a murit la resedinta sa din Paris, a precizat pentru AFP Jeanne Hauteserre, primar al arondismentului 8, confirmand informatia pentru revista Closer.

In 1949, cand a inceput sa se afirme si sa-si faca un nume in cinematografie, Jeanne Moreau a ramas insarcinata cu colegul ei, actorul Jean-Louis Richard. ”Nu-mi doream copil, nu sunt mamoasa”, marturisea ea. Se va casatori din obligatie mai mult. A fost un esec pe toata linia: a divortat de Jean-Louis si isi va dedica intreaga viata ca sa se impace cu fiul ei, Jérôme, care nu a suportat niciodata viata boema a mamei sale actrite.

In 1977, Jeanne Moreau se va casatori cu regizorul filmului ”Filiera franceza” si ”Exorcistul”, William Friedkin. Povestea lor insa a fost ca o furtuna. Divortul s-a pronuntat in 1981, scrie News.ro.

Actrita a fost inconjurata de barbati mai mult sau mai putin celebri. Unul dintre acestia a fost Louis Malle, cu care a avut o relatie intensa. In timpul filmarilor la ”Amantii” a simtit ca-l pierde. ”El avea o legatura cu Mijanou Bardot, sora lui Brigitte. Eram disperata…”. A urmat o legatura cu Pierre Cardin, cu care a ramas prietena.

Jeanne a devenit ”La Moreau”, cea care i-a facut pe multi regizori sa intoarca capul dupa ea, de la François Truffaut la Orson Welles, care i-a declarat intr-o zi ca e indragostit si care a numit-o ”cea mai mare actrita a tuturor timpurilor”.

I s-au atribuit legaturi cu starul italian Marcello Mastroianni, cu care a filmat ”Noaptea”, de Michelangelo Antonioni, sau cu actorul american Lee Marvin. In 1965, pe platourile de filmare de la ”Viva Maria”, o superproductie filmata in Mexic, ea se afla in bratele seducatorului George Hamilton, care interpreta un amant revolutionar. A fost o dragoste la prima vedere si o legatura efemera. Un an mai tarziu, se afla in bratele lui Tony Richardson, regizorul filmului ”Mademoiselle”, a carui proiectie va scandaliza Croazeta.

Citeste si:
Actorul Christian Oliver și fiicele sale au murit. A avut loc un...
Actorul Christian Oliver și...

Am trait ca un barbat. Adica am avut aventuri, amanti, de la care am putut sa plec cand am avut chef”, s-a confesat ea pentru Madame Figaro, referindu-se la numeroasele despartiri pe care ea insasi le-a provocat.

Premiata la Venetia pentru rolul din filmul ”Les Amants” (1958), Jeanne Moreau a primit numeroase trofee pentru interpretare la festivaluri internationale, dar si titluri onorifice.

In 1960, la Cannes a fost desemnata cea mai buna actrita pentru rolul din ”Moderato cantabile”, pentru ca in 1964, Festivalul de la Karlovy Vary a recompensat-o pentru rolul din ”Le journal d'une femme de chambre”.

In 1967, a primit distinctia ”cea mai buna actrita straina” la premiile BAFTA, pentru ”Viva Maria!”. British Academy of Film and Television Arts i-a acordat, in 1996, un premiu onorific.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

British Film Institute a sarbatorit-o in 1990, iar zece ani mai tarziu, la Berlinala, ea a primit Ursul de Aur onorific.

In 1997, a primit distinctia onorifica a Festivalului de Film de la San Sebastián, dar si cea a galei European Film Awards. A fost distinsa cu trei trofee César, dintre care doua onorifice.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.