Dupa succesele repurtate in sudul, centrul, nordul si vestul tarii, editia a IV a a Turneului National “Muzica in Palatele Romaniei”, eveniment organizat de Asociatia Pro Valores, nu putea sa nu includa pe harta marilor valori arhitectonice si istorice romanesti palatele si castelele iesene.

Cu sprijinul Consiliului Judetean Iasi, a Primariei Municipiului Iasi, a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania si a Complexului Muzeal Moldova, muzica buna va rasuna in patru spatii incarcate de istorie si frumos de pe raza judetului Iasi. Costin Soare, la chitara si lauta, ne propune un itinerariu sonor care va porni din perioada Renasterii si va ajunge pana in spatiile sonore spaniole si sud americane ale secolului XX. Iubitorii artei sunetelor se vor lasa invaluiti de armonii imaginate de: Valentin Bakfark, John Dowland, Joan Ambrosio Dalza, Isaac Albeniz, Jorge Morel, Ariel Ramirez, Agustin Barrios-Mangore, Heitor Villa-Lobos si Francisco Tárrega. Astfel, joi 18 august 2016, sunteti invitati de la ora 18, in Sala Voievozilor din Palatul Culturii din Iasi. O zi mai tarziu, tot de la ora 18, recitalul va avea loc in Palatul Cuza din Iasi – Muzeul Unirii. Sambata 20 august, de la ora 17, muzica buna va rasuna in Castelul Sturdza de la Miclauseni, iar concertul final al turneului va fi gazduit duminica 21 august, de la ora 12, de Palatul Cuza de la Ruginoasa.

Palatul Culturii din Iasi, conceput in spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o imbinare fericita a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic si neobaroc. Marcand puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei, Palatul s-a impus ca o adevarata efigie inca de la aparitia ei in peisajul urbei. Palatul de Justitie si Administratie din Iasi, construit intre anii 1906-1925 dupa planurile arhitectului I.D. Berindey, s-a impus prin dimensiunile sale remarcabile. Astfel, turnul central al cladirii, care atinge 55 de metri inaltime, facea ca Palatul sa fie considerat in epoca cea mai inalta cladire din oras cu o amprenta la sol de 7330 mp si o suprafata desfasurata de 34.236, 35 mp. Sala Voievozilor, situata la etaj, este cea mai frumoasa si monumentala incapere a palatului, fiind ornamentata distinct de celelalte sali. Numele salii se datoreaza unei celebre galerii de portrete ale domnilor Moldovei, pornind de la Decebal, Traian si Aurelian, trecand apoi la intemeietorii statului medieval si continuand seria conducatorilor acestui teritoriu pana la regele Carol al II-lea. In zona de vest a salii se afla un monumental semineu de marmura, decorat cu un basorelief care reprezinta un „Arbore istoric”, impodobit cu portretele celor mai insemnati domni ai Moldovei, in varful caruia troneaza portretul regelui Ferdinand.

Citeste si:
Lord of the Dance revine în România în cadrul turneului aniversar...
Lord of the Dance revine în...

Potrivit unui comunicat remis 9am, Palatul Cuza din Iasi este monument istoric si de arhitectura, construita intre 1800 - 1806, in stil neoclasic. Casa Catargiu, azi adapostind Muzeul Unirii, a fost proprietatea mai multor familii boieresti precum logofatul Costache Catargiu, hatmanul Constantinica Palade, spatarul Mihalache Cantacuzino Pascanu. Intre 1859-1862 a fost resedinta domneasca a primului domnitor al Principatelor Unite - Alexandru Ioan Cuza, iar intre anii 1916-1919, devine resedinta a regelui Ferdinand. Astazi muzeul expune piese de istorie evocand Revolutia de la 1848 si Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca din 1859 (documente, piese de mobilier si obiecte de decoratie interioara, obiecte ce au apartinut lui Al. I. Cuza, Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri si altor personalitati ale epocii). Muzeul a fost deschis pentru public in anul 1959, cu ocazia sarbatoririi centenarului Unirii Principatelor Romane din 1859.

Citeste si:
Istoric: Ce rol are Rusia în conflictul Serbia-Kosovo
Istoric: Ce rol are Rusia în...

Castelul Sturdza de la Miclauseni, a fost construit in stil neogotic intre anii 1880-1904 de catre Gheorghe Sturza si sotia sa Maria, in satul Miclauseni, la o distanta de 20 km de Roman si 65 km de municipiul Iasi. In prezent, se afla in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Planurile constructiei au fost realizate de arhitectii Iulius Reinecke si I. Grigsberg. Castelul adapostea o colectie valoroasa de carti si documente, de costume medievale, de arme, bijuterii, tablouri, busturi din marmura de Cararra, argintarie, dar si piese arheologice, numismatice si epigrafice de mare valoare. Numai colectia de carti numara 60.000 de exemplare, multe din ele fiind editii princeps sau rarisime. In timpul primului razboi mondial, castelul a adapostit un spital militar, iar Maria Ghica si Ecaterina Cantacuzino au ajutat ranitii ca infirmiere. Marele compozitor George Enescu a vizitat castelul, concertand printre paturile cu raniti. In anul 1921, prin Legea agrara, taranii de pe mosia Miclauseni au fost improprietariti cu aproape 1.700 de hectare de pamant, parcelate in 810 loturi. Pentru o lunga perioada, de administrarea castelului s-a ocupat Ecaterina Cantacuzino, fiica lui George Sturdza si sotia lui Serban Cantacuzino. In anul 1944, din cauza apropierii frontului, palatul a fost parasit de Ecaterina Cantacuzino, care a luat cu ea odoarele bisericii construite de marele logofat Dimitrie Sturza la 1823. Ea a refuzat initial sa evacueze biblioteca de mare valoare pe care o adapostea castelul, predand ulterior Episcopiei Romanului doua inventare ale bibliotecii. In iarna anului 1944, au stationat in castel prizonieri nemti. Castelul a fost devastat de soldatii rusi care au folosit multe carti valoroase pe post de combustibil in sobe, vanzand alte volume unor magazine din Targu Frumos, unde erau folosite pentru impachetarea marfurilor. Pe langa carti, au disparut din castel piese de mobilier si cea mai mare parte din colectiile familiei Sturdza.

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa
este un palat construit in stil neogotic in anul 1804, care a apartinut initial familiei Sturdza. Actualmente este muzeu memorial dedicat Domnului Unirii. La sfarsitul secolului al XVII-lea, familia boiereasca Sturdza a cumparat mosia de la Ruginoasa de la Duca Voda, stapanind-o timp de aproape 200 de ani. La inceputul secolului al XIX-lea, familia Sturdza stapanea o mosie de 8.000 hectare la Ruginoasa. In primul deceniu al secolului al XIX-lea, mai exact in anul 1804, marele vistiernic Sandulache Sturdza l-a angajat pe arhitectul vienez Johann Freiwald pentru a reconstrui vechea casa boiereasca de pe mosia Ruginoasa. In anul 1811, Sandulache Sturdza a ridicat in spatele palatului, o biserica de conac, pe locul unde a fost anterior o biserica de lemn. In aprilie 1857, vornicul Alexandru Sturdza, un alt fiu al lui Costache Sturdza, a facut un imprumut de 60 mii de galbeni la Banca Nationala a Moldovei pe timp de 17 ani, cu o dobanda de 7,25%, ipotecand palatul si mosia Ruginoasa. Din cauza faptului ca debitorul nu a putut achita ratele la termenele stabilite, banca a scos mosia Ruginoasa la licitatie. In anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza al Principatelor Unite a cumparat la licitatie mosia Ruginoasa de la Banca Moldovei, dorind sa-l transforme in resedinta de vara. Palatul a fost grav avariat de luptele purtate in apropiere in perioada celui de-al doilea razboi mondial, din el ramanand doar cateva ziduri de incinta si bucati ruinate de pereti. In urmatorii 20 de ani, ruinele au stat in ploaie si zapada, iar locuitorii au luat piatra din ruine. Complexul de la Ruginoasa a fost reconstruit in perioada 1967-1978, fiind refacut palatul propriu-zis, o parte din zidul de incinta si doar un bastion in partea de nord-vest. S-a reusit integrarea in ansamblul muzeistic a doar 13 ha din cele 27 ha pe care le avea initial domeniul.

Costin Soare
, nascut in 1978, s-a impus in lumea muzicii clasice din Romania in dubla ipostaza de interpret si pedagog al chitarei si lautei. A sustinut recitaluri in tara si in strainatate; este presedintele Asociatiei Culturale Kitharalogos, initiator si director artistic al Festivalului International “Serile de chitara”, ajuns in 2015 la cea de-a cincea editie. Este profesor la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti” si profesor asociat la Universitatea de Muzica din Bucuresti. A absolvit cursurile de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar in anul 2008 si-a finalizat studiile la Universitatea de Educatie din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent in juriile concursurilor nationale si internationale din tara. In 2013 si 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vara ale “Academiei Sighisoara”, iar in iunie 2014 a lansat CD-ul intitulat „Nocturne si dansuri”, cu lucrari pentru chitara solo apartinand unor creatori ca: Bach, Britten si Takemitsu. In anul 2015 a sustinut Turneul National „Armonii pascale”, impreuna cu actrita Daniela Nane si pianista Ioana Maria Lupascu. In luna iulie 2016 a fost profesor invitat al Academiei ICon Arts de la Sibiu.

Citeste si:
Irina Rimes se pregătea pentru o altă carieră. Cum a ajuns să facă...
Irina Rimes se pregătea...

Amanunte pe: https://muzicainpalateleromaniei.wordpress.com/

Organizator: Asociatia Culturala “Pro Valores”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.