Postul Radio ZU a ramas deocamdata nesanctionat de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), pentru emisiunea ”Morning ZU” din 26 mai, in care realizatorii Daniel Buzdugan si Mihai Morar au facut afirmatii jignitoare la adresa congolezilor, desi au fost propuse, in sedinta de marti, doua amenzi, in cuantum de 50.000 de lei, respectiv 25.000 de lei.

Propunerile nu au intrunit numarul minim de sase voturi, in trei tururi. Amenda de 50.000 de lei, propusa de Radu Herjeu, a primit trei voturi – Monica Gubernat, Radu Herjeu si Dorina Rusu. Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu si Rasvan Popescu au votat pentru o amenda de 25.000 de lei, la propunerea lui Valentin Jucan, informeaza NEWS.ro.

Cele doua amenzi au fost propuse in baza articolului 47, alineatul 2 din Codul audiovizualului, potrivit caruia este interzisa in programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala sau etnie.

Prezenti la sedinta, realizatorii matinalului au spus ca nu au vrut sa faca o paralela intre jucatorii nationalei de fotbal congoleze si maimute.

”Dupa cum stiti, acest caz a creat foarte multe valuri si inclusiv reactii din partea noastra, in care ne-am cerut scuze fata de toti cei care s-ar fi putut simti jigniti de momentul acela, care moment, am mai explicat lucrul asta, dar vreau sa intaresc, a fost un moment puternic emotional, a spus Daniel Buzdugan.

”Acea emisiune a vrut sa fie o reactie de furie la evolutia nationalei Romaniei care urma sa joace la EURO”, a mai spus el, adaugand ca prezentatorii emisiunii ”Morning ZU” au fost prost intelesi.

”Noi nu am vrut sa facem o paralela intre jucatori si primate si maimute. Descriam pur si simplu atmosfera momentului si cat de umilita a fost nationala Romaniei in acel meci cu Congo”, a precizat realizatorul.

La randul lui, Mihai Morar a spus ca si-au imaginat un meci intre nationala Romaniei si o echipa de maimute.

”Nu am facut niciodata glume pe seama oamenilor, rasei, religiei, orientarii sexuale. Nu am facut-o si nu o vom face niciodata”, a precizat realizatorul.

Toni Tesiu, director de programe al Radio ZU, a spus ca i-a atentionat pe cei doi realizatori, in timpul emisiunii, sa fie atenti, pentru ca ar putea fi acuzati de rasism.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

”Nu am fost nici stat colonialist, nu am trait nici drama africanilor”, a mentionat Tesiu. ”Nici macar nu ne-a trecut prin cap ca am putea sa jignim o persoana. Dupa ce am stat de vorba cu cei de la ambasada Republicii Democrate Congo, am inteles ca apelativul de maimuta pentru ei este unul jignitor. Dar ei ne-au acceptat scuzele si au inteles ca nu putem gandi cu mintea unui colonialist”, a adaugat el.

Directorul de programe a mai spus ca au fost glume neinspirate, pe care le regreta, dar Radio Zu nu este un radio rasist, iar Buzdugan si Morar nu sunt rasisti.

Dorina Rusu a spus ca i se pare ca niciun argument prezentat de realizatori nu se sustine, nici acela ca ar fi fost o descarcare emotionala. ”Faptul ca romanii au reactionat inseamna ca s-au simtit rusinati si jigniti de glumele pe care le-ati facut”, a mai spus membrul CNA, adaugand ca cele 48 de reclamatii inregistrate sunt o dovada in acest sens.

Citeste si:
Cum se simte fiica lui Mihai Morar, la două luni de la operație: „O...
Cum se simte fiica lui Mihai...

Radu Jucan le-a spus realizatorilor ca se astepta la o alta atitudine si ca ei, de fapt, au cerut scuze pentru ca ceea ce au facut a deranjat pe cineva, nu pentru ca au gresit.

La randul lui, Valentin Jucan le-a atras atentia realizatorilor matinalului ”Morning ZU” ca reprezinta un model. ”V-ati propus sau nu, sunteti un model, sunteti niste oameni care inspirati, creati idealuri in viata”, a spus membrul CNA, adaugand ca tinerii au speranta in niste persoane care rezoneaza cu ei.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a hotarat, pe 6 iunie, ca declaratiile moderatorilor Mihai Morar si Daniel Buzdugan din cadrul emisiunii “Morning ZU”, difuzata in data de 26 mai, de postul Radio ZU constituie fapta de discriminare, iar prin declaratiile in cauza, acestia au creat o atmosfera ostila, degradanta, umilitoare la adresa persoanelor de culoare, realizatorii radio fiind amendati cu 5.000 de lei fiecare.

Citeste si:
Poliția Română, acuzată de rasism. Cum a „reparat” afișul în care...
Poliția Română, acuzată de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.