Poliția Română a fost reclamată la Consiliul pentru Combaterea Driscriminării (CNCD), după ce a postat pe Facebook un afiș de campanie în care infractorul are tenul mai închis la culoare decât victima. Un grup de părinți a considerat afișul rasist și se teme că i-ar putea încuraja pe copii să gândească la fel.

Cum a „reparat” Poliția Română afișul în care un infractor avea tenul mai închis decât victima, după ce a fost acuzată de rasism

Afișul controversat face parte dintr-o campanie care îi avertizează pe copii să fie atenți cu cine se împrietenesc pe rețelele de socializare. Mai mulți părinți au considerat că posterul nu este în niciun caz educativ.

„M-am sfătuit cu un jurist. Am făcut o plângere pe Articolul 15 la Consiliul Național pentru Combaterea Driscriminării. Acel afiș o să meargă în școli”, a declarat Daniela Tarnovschi, părinte.

Postarea a strâns multe comentarii ale unor români revoltați. „Și pentru desenul acesta s-au încasat și bani? Concediați graficianul". „Afișul este extrem de neinspirat, ca să nu spun rasist". „Ce desen e ăla? Asta e Poliția Română?! Infractorii sunt "colorați" și ăia buni, blonzi și inocenți?”

Conform unor surse din Poliție, citate de Observator, ilustrațiile nu aparțin instituției, ci au fost create de elevii unui liceu de artă. „Respectivele desene sunt niște desene artistice, nu le percep ca fiind cu tentă discriminatorie și nu mi se pare nimic cu afișul respectiv”, este părerea unui român.

„Cu siguranță nu a avut ca scop promovarea discriminării sau diferențierii pe criterii de rasă sau culoare. Această postare a stârnit o serie de reacții acide în rândul internauților, siderați de faptul că tocmai o instituție care trebuie să promoveze egalitatea și nediscriminarea a postat o asemenea imagine", a declarat Marius Iconaru, sindicatul Europol.

„Prin educația noastră suntem, în general, tributarii unor stereotipuri. Și stereotipul acesta încă își mai face simțită prezența. El ar putea întări oarecum prejudecățile pe care noi, în general, prin educația în familie, în societate chiar și în școală le inducem prin asemenea imagini", a precizat Adrian Dan, sociolog Universitatea București.

Citeste si:
Noua regulă de circulație din sensul giratoriu. Poliția: „Vechea...
Noua regulă de circulație din...

La scurt timp după criticile manifestate pe internet, Poliția Română a schimbat afișul de campanie, albind tenul personajului negativ.

Foto: Poliția Română/Facebook.com


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.