Mii de oameni - personalitati culturale si politice, studenti si cititori - au asistat la funeraliile filosofului italian Umberto Eco, desfasurate la Milano, printr-un ceremonial laic, in Castelul Sforzesco, un simbol istoric al metropolei din nordul Italiei.

Ceremonia funebra laica s-a desfasurat marti dupa-amiaza in Castelul Sforzesco din orasul italian Milano, un edificiu din secolul al XV-lea pe care Umberto Eco il vedea de la fereastra casei sale. Presedintele Italiei, Sergio Mattarella, si Guvernul condus de premierul Matteo Renzi au trimis coroane de flori la ceremonia funebra. Printre personalitatile politice prezente la inmormantarea lui Umberto Eco s-au numarat ministrul italian al Culturii, scriitorul Dario Franceschini, si Stefania Giannini, ministrul Educatiei, informeaza MEDIAFAX.

O alta prezenta importanta a fost cea a scriitorului si compozitorului Moni Ovadia, prieten de zeci de ani cu Umberto Eco. De asemenea, au fost prezenti numerosi membri ai lumii academice si editoriale din Italia.


"Umberto Eco era o persoana speciala din toate punctele de vedere, avea o influenta benefica asupra lumii. Pacat ca nu mai este printre noi, pentru ca este nevoie de astfel de persoane. In cer, sunt multe persoane frumoase, aici au ramas putine", a declarat actorul si regizorul de teatru Roberto Benigni, prezent la funeralii alaturi de sotia sa, Nicoletta Braschi.

"Umberto Eco era privit ca un tablou, ca un peisaj. Privindu-l, puteai intelege ca in tacerea sa era o biblioteca imensa", a afirmat ministrul Culturii, Dario Franceschini.

"Sunt mandru ca am un astfel de bunic", a declarat, la ceremonia funebra, Emanuele, unul dintre nepotii lui Umberto Eco.

Mii de persoane l-au aplaudat, la finalul ceremonialului funebru laic, pe filosoful Umberto Eco, scandand: "Multumim, maestre!"

Citeste si:
Sorana Darclee și-a înmormântat mama. Ce a scris pe Instagram la...
Sorana Darclee și-a...

"Dorinta lui Umberto Eco privind funaraliile laice era in concordanta cu viata sa, care a fost profund laica", a explicat coordonatorul editorial al scriitorului, Mario Andreose.

Scriitorul italian Umberto Eco, specialist in semiotica, autorul celebrelor romane "Numele trandafirului" si "Pendulul lui Foucault", a decedat pe 19 februarie, la varsta de 84 de ani.

Filosoful Umberto Eco, supranumit "parintele semioticii interpretative", profesor emerit al Universitatii din Bolonia si fondator al Departamentului de comunicare al Universitatii din San Marino, a decedat in locuinta sa din Piata Castello, Milano. Umberto Eco suferea de cativa ani de cancer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.