Peter Esterhazy, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori maghiari contemporani, in varsta de 65 de ani, sufera de cancer la pancreas, transmite Reuters.

Saptamana trecuta, scriitorul si-a anulat prezenta la Targul de carte de la Goteborg, din Suedia, unde fusese invitat special intr-o sectiune dedicata literaturii maghiare. Intr-o scrisoare transmisa organizatorilor evenimentului, acesta spunea ca este preocupat din cauza unui cancer la pancreas, "care vrea sa preia controlul asupra vietii" sale si despre care nu doreste sa vorbeasca in public, ci la o data ulterioara. Informatia a fost confirmata de scriitorul Krisztian Grecso, pentru revista literara Elet ES Irodalom.

Péter Esterházy, nascut in 1950, la Budapesta, intr-una dintre cele mai vechi si renumite familii aristocratice din Ungaria este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori maghiari contemporani, una dintre vocile si constiintele literare definitorii pentru problematica spatiului central si est-european contemporan, scrie MEDIAFAX.

Esterházy a urmat initial studii de matematica la universitatea din orasul natal si a lucrat ca matematician intre anii 1974 si 1978. A debutat in 1978 in reviste literare, iar de atunci s-a dedicat in intregime literaturii. Este autorul unei opere vaste, ce cuprinde romane, nuvele, piese de teatru, eseuri, studii, publicistica, lucrari traduse in peste douazeci si cinci de limbi si incununate cu numeroase distinctii nationale, printre care prestigiosul premiu Kossuth, in 1996, si internationale (Herder, in 2002, Grinzane Cavour, in 2004, premiul pacii al Uniunii Editorilor si Librarilor din Germania, in 2004, premiul de excelenta al Institutului Cultural Roman, premiul Grinzane-Beppe Fenoglio din Italia, in 2007).

In Romania, Curtea Veche Publishing i-a dedicat lui Péter Esterházy o serie de autor in care au aparut, in traducerea Anamariei Pop, cartile "Verbele auxiliare ale inimii" (2007), "Harmonia cælestis" (2008), "Editie revazuta" (2008), "O femeie" (2008), "Rubens si femeile neeuclidiene" (2009), un volum inedit de interviuri, "La inceput eram inca un om normal - Dialog cyberspatial" (2010), "Péter Esterházy in dialog cu Iolanda Malamen", "Nicio arta" (2011), "Fancsiko si Pinta" (2015).

Citeste si:
Bojdeuca lui Ion Creangă, închisă pentru un an și jumătate. Va fi...
Bojdeuca lui Ion Creangă,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.