Bojdeuca lui Ion Creangă va fi închisă pentru un an și jumătate, pentru lucrări de renovare. Casa din Iași a marelui scriitor nu a mai fost restaurată încă de pe vremea lui Ceaușescu. Bugetul total al proiectului este de 1,7 milioane de euro. 

Bojdeuca scriitorului Ion Creangă va fi renovată pentru prima oară în peste 35 de ani

Casa în care Ion Creangă a scris „Amintiri din copilărie” intră, în sfârșit, în renovare. Toate obiectele care însuflețeau bojdeuca din Țicău vor fi duse în altă parte și depozitate. Ultimele reparații au fost făcute aici în 1985, dar nu au fost renovări de anvergură.

„Preţ de un an şi jumătate, bojdeuca va fi dată pe mana celor nouă meșteri mari, calfe și zidari care vor veni să schimbe faţa bojdeucii", explică Valentin Talpalaru, muzeograf.

Proiectul include lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeu, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale din incintă, reamanajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.

Bugetul total al proiectului este de 1.724.351,65 euro, din care finanațare nerambursabilă prin intermediul instrumentului European de Vecinătate (ENI) de 1.500.000 euro, bugetul alocat Județului Iași - Consiliul Județean Iași fiind de 1.042.841,65 euro. Perioada de implementare este de 24 de luni.

Pragul acestei case a fost trecut și de Mihai Eminescu

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă situată în cartierul Țicău, din Iași, în care scriitorul a locuit între 1872 și 1889. Pragul ei a fost trecut și de Mihai Eminescu, bun prieten cu Ion Creangă. Casa are două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu. Ea a devenit muzeu în data de 15 aprilie 1918 și este înscrisă în „Lista monumentelor istorice”.

Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România. Primul muzeograf care a prezentat spațiul turiștilor a avut dreptul să locuiască în bucătăria din stânga intrării, împreună cu soția, bunica și cei trei copii.

Citeste si:
VIDEO Povestea „Capra cu trei iezi“, în varianta horror
VIDEO Povestea „Capra cu trei...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Ianuarie 2022 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.