Columbia il omagiaza pe Gabriel Garcia Marquez la Targul International de Carte de la Bogota, la un an de la moartea scriitorului sud-american, un exponent de seama al "realismului magic", in care fantasticul si realul sunt combinate intr-un univers plin de imaginatie, informeaza Reuters.

Editia din acest an a Targului International de Carte de la Bogota si-a deschis portile marti, printr-un eveniment special de comemorare a scriitorului Gabriel Garcia Marquez, nascut in Columbia si decedat in Ciudad de Mexico in aprilie 2014, la varsta de 87 de ani.

Scriitorul sud-american a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatura pe anul 1982, pentru romanele si povestirile sale, in care "fantasticul si realul sunt combinate intr-o lume marcata de o bogata imaginatie, reflectand viata si conflictele unui continent", potrivit comitetului Nobel.

Organizatorii evenimentului au expus fotografii ale scriitorului nascut in Columbia si ale cartii sale "Un veac de singuratate", a carei actiune se desfasoara in Macondo. "Suntem cu totii Macondo. Macondo este aceasta tara. Macondo este toata zona din Caraibe. Macondo este orice loc de pe aceasta planeta in care oamenii se identifica cu dramele oamenilor din Macondo", a declarat Piedad Bonnet, organizatoarea acestui targ de carte.

Presedintele columbian Juan Manuel Santos a participat la inaugurarea Targului International de Carte de la Bogota si a spus ca oamenii isi aduc aminte de Gabriel Garcia Marquez "cu pasiune si tandrete". Evenimentul se deruleaza pana pe data de 4 mai. Cunoscut intre prieteni, dar si pentru fani ca "Gabo", García Márquez a fost unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti scriitori ai Americii Latine, cartile sale vanzandu-se in zeci de milioane de exemplare.

Considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii de limba spaniola, Gabriel Garcia Márquez a murit pe 17 aprilie, la varsta de 87 de ani, in urma complicatiilor provocate de o pneumonie. Locuind in Mexic din 1961, cu exceptia unor perioade petrecute in Columbia, Spania si Cuba, romancierul sud-american a dus in ultimii ani o existenta discreta, retragandu-se din viata publica, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Programului Alimentar...
Premiul Nobel pentru Pace a...

In nuvelele si romanele sale se reunesc, in mod firesc, fantasticul si realitatile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de multi critici literari in categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai popular roman al sau este "Un veac de singuratate" (1967), vandut in peste 30 de milioane de copii si tradus in peste 25 de limbi straine, dar foarte cunoscute sunt si "Cronica unei morti anuntate" (1981), "Dragostea in vremea holerei" (1985), "Generalul in labirintul sau" (1989). Scriitorul era cunoscut, de asemenea, si pentru faptul ca era un sustinator al ideologiei comuniste.

La fel ca multi autori sud-americani, Gabriel Garcia Marquez a depasit granitele universului literar. Romancierul columbian a devenit un veritabil erou al politicienilor de stanga din America Latina, definindu-se ca un aliat al liderului revolutionar cubanez Fidel Castro si un critic al interventiilor violente ale Washingtonului in Vietnam si in Chile. Considerat cel mai popular scriitor de limba spaniola de dupa Miguel de Cervantes, din secolul al XVII-lea, Gabriel Garcia Marquez a atins un nivel de celebritate literara care a generat comparatii cu Mark Twain si Charles Dickens.

Citeste si:
10 citate de dragoste rostite Gabriel Garcia Marquez
TOP 10 cele mai frumoase...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.