Filmul "Insula e vrajita de voi/ The Island is enchanted with you", de Alexander Carver si Daniel Schmidt, a castigat trofeul NexT 2015, in timp ce "In care eroina se ascunde si apoi are parte de o intalnire neasteptata", de Tudor Jurgiu, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj romanesc.

Gala, care a avut loc la Cinema Studio din Bucuresti, a fost prezentata de Ada Solomon, directorul Festivalului International de Film NexT, si de Yvonne Irimescu, coordonatoarea evenimentului cinematografic. Trofeele celei de-a noua editii a Festivalului International NexT au fost disputate de 24 de filme din 17 tari, alese de coselectionerii Irica Trocan si Andrei Rus din cele peste 3.000 de pelicule inscrise anul acesta.

Juriul competitiei internationale a fost format din Ewa Puszczynska (Polonia), producatoarea filmului "Ida", premiat recent cu Oscar, Edvinas Puksta (Estonia), selectionerul Festivalului International de Film de la Vilnius, Michał Oleszczyk (Polonia), critic de film si cercetator, directorul Festivalului de Film din Gdynia, regizoarea Ana Lungu ("Autoportretul unei fete cuminti"), scriitorul si criticul de film François Bonenfant (Franta), jurnalista si muziciana Maria Balabas si regizorul Eduardo Williams (Argentina), castigatorul trofeului pentru cea mai buna coloana sonora, anul trecut, cu "Sunetul stelelor m-a uluit".

Filmul "The Island is enchanted with you", care a primit, duminica seara, trofeul celei de-a noua editii a Festivalului NexT, prezinta un medic, Francisco Javiér de Balmis care, in 1803, calatoreste in Puerto Rico. El aduce cu sine mai multi copii orfani, care devin gazde vii pentru vaccinul impotriva variolei. Rezultatul este una dintre primele vaccinari in masa si originea initiativelor din domeniul sanatatii la nivel mondial. In 2014, insula produce o gama larga de proceduri biotehnologice si farmaceutice cu subventii din Statele Unite ale Americii.

Premiul acordat coproductiei SUA/ Elvetia/ Australia consta in suma de 2.000 de euro oferita de Ministerul Culturii si servicii digitale de laborator (postproductie) in valoare de 2.000 de euro oferite de CineLab Romania. La gala de duminica, Carlos Conceiçao a castigat premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai buna regie, cu "Noapte buna, Cenusareasa/ Goodnight Cinderella". Scurtmetrajul spune povestea Cenusaresei, care fuge la miezul noptii, lasand in urma unul dintre condurii sai de clestar. In zilele urmatoare, printul nu-si poate scoate din minte gandul ca trebuie sa-i gaseasca perechea. Premiul consta in suma de 1.000 de euro oferita de Ministerul Culturii.

Citeste si:
Massif free your wild side
Massif free your wild side

Un alt trofeu asteptat al serii a fost premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai buna coloana sonora, castigat de Pedro Alcalde, cu "Totul este posibil/ Ancha es Castilla". Scurtmetrajul este un horror, cu umor negru, despre o fata care este supusa unei sesiuni de exorcism ca sa scape de demonul care o poseda. Premiul consta in suma de 1.000 de euro oferita de Ministerul Culturii.

Pe de alta parte, favoritul publicului in competitia internationala a fost filmul "Jung Forever", de Jean-Sébastien Lopez. Premiul consta in suma de 500 de euro si a fost oferit de Societatea Culturala NexT. Scurtmetrajul il prezinta pe Alexander, un terapeut ajuns la varsta mijlocie, care traieste un divort dureros si si-a intrerupt activitatea profesionala. Dar o vizita neasteptata ii va schimba viata.

In competitia nationala, noul film scurt al lui Tudor Cristian Jurgiu, "In care eroina se ascunde si apoi are parte de o intalnire neasteptata", a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj romanesc. Premiul valoreaza 500 de euro si a fost oferit de Institutul Cultural Roman (ICR), prin vicepresedintele institutiei, Liviu Jicman.

Citeste si:
Cine sunt câștigătorii Galei Green Report?
Cine sunt câștigătorii Galei...

Juriul competitiei nationale a fost format din curatorul de film Agnès Wildenstein, artistul grafician si desenatorul Matei Branea si managerul cultural Renate Roginas. Actiunea din filmul lui Jurgiu se petrece intr-o dimineata stresanta, ca toate celelalte dimineti, cand Cristina se opreste brusc in cadrul usii. Nu mai poate face pasul care ar scoate-o din casa. "Ma bucur foarte mult ca sunt la NexT si NexT este primul festival in care mi-a fost proiectat un film pe un ecran in cinema, cu spectatori. Din acest motiv, acest festival va fi mereu foarte special pentru mine", a spus Jurgiu.

De asemenea, "In the House", regizat de Ana-Maria Comanescu, a castigat mentiunea speciala a juriului in competitia nationala, iar "Golanii", de Bogdan Drumea, a castigat premiul publicului pentru film romanesc, care consta in suma de 500 de euro si a fost oferit de Societatea Culturala NexT. Pe de alta parte, regizorul Marius Olteanu, care a concurat in competitia nationala cu scurtmetrajul "Scor alb", a castigat premiul Villa Kult, care consta intr-o rezidenta la Berlin.

Citeste si:
Ziua Cinematografelor. Lista sălilor de film care oferă reduceri la...
Ziua Cinematografelor. Lista...

De asemenea, Sorin Poama, care trebuie sa filmeze la Berlin pentru un nou proiect si care a fost inclus in competitia nationala NexT, cu scurtmetrajul "O colega din Tonitza", va primi servicii de cazare, iar Paul Muresan, care a participat la concursul The Pitch din cadrul NexT, a fost invitat la Festivalul International de Film de la Berlin, costurile fiind asigurate de managerul cultural si membru al juriului competitiei nationale Renate Roginas, scrie MEDIAFAX.

Din dorinta de a incuraja tinerii cineasti romani, anul trecut, Festivalul NexT a organizat in parteneriat cu Shorts TV concursul The Pitch. Pentru cea de-a doua editie a concursului au ramas in cursa 14 proiecte din cele peste 30 inscrise. Dintre cele 14 proiecte, cinci si-au disputat marele premiu in valoare de 5.000 de euro, acestea fiind "Drapelului, str. nr. 1", de Anca Oproiu, "When Night Meets Dawn", de Andreea Bortun, "Spongebob Lunchbox", de Claudiu Iordache, "Motan's Cat", de George ve Gänæaard , si "Mom, Dad, I Have to Tell you Something", de Paul Muresan.

Citeste si:
Cum a devenit cunoscută suedeza Loreen, câștigătoarea Eurovision 2023
Cum a devenit cunoscută...

Proiectele au fost analizate de juriul format din producatorul Velvet Moraru, regizorul Tudor Jurgiu, actrita Ana Ularu si criticii de film Filip Standavid si Cristi Luca. Juriul a decis sa acorde premiul de 5.000 de euro lui Paul Muresan, pentru proiectul de animatie "Mom, Dad, I Have to Tell you Something", pentru "tratarea unei teme extrem de sensibile, simtul umorului si felul inedit in care abordeaza un gen putin promovat in Romania". Acelasi proiect a primit o mentiune speciala la NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentarii, constand in suma de 1.000 de euro (servicii de postproductie) din partea Abis Studio.

O a doua mentiune i-a fost oferita proiectului "When Night Meets Dawn", al Andreei Bortun, din partea Icon Production, care va acoperi productia filmului. De asemenea, dintre cele 14 proiecte inscrise la concursul The Pitch, "Portrait with Cake", al Stefaniei Maftei, a primit suma de 500 de euro din partea HiFilm Productions. A noua editie a Festivalului International de Film NexT a avut loc intre 15 si 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO, Institutul Cultural Roman (ICR), Club Control, J'ai Bistrot, Carturesti si Garajul Ciclop (Magheru 6 - 8) din Bucuresti.

Festivalul International de Film NexT este organizat de Societatea Culturala NexT, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC) si Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN). Proiectul este finantat de Ministerul Culturii (MC) si cofinantat de Programul Europa Creativa-MEDIA al Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.