Suedia a câștigat finala Eurovision 2023. Loreen a cucerit trofeul din acest an cu melodia „Tattoo”, un electrodance clasic. Artista și-a adjudecat al doilea trofeu Eurovision din carieră, fiind al doilea artist care are două astfel de distincții în palmares. De asemenea, cântăreața este prima femeie care a câștigat de două ori Eurovisionul. La masculin, această performanță e deținută de irlandezul Johnny Logan, în anii '80. ea de-a 67-a ediţie a concursului s-a desfăşurat la Liverpool. România nu s-a calificat în finală.

Cum a devenit cunoscută Loreen, câștigătoarea Eurovision 2023

Loreen, clasată pe primul loc în competiţia muzicală și la ediţia din 2012, este a doua artistă care a câştigat Eurovisionul de două ori, după Johnny Logan, care a câştigat pentru Irlanda, în 1980 şi 1987. La Eurovision 2023, Loreen a obținut un total de 583 de puncte, după ce voturile publicului și ale juriului au fost combinate, pentru piesa „Tattoo”.

„E copleșitor. Sunt atât de fericită. Asta este pentru voi. Mulțumesc”, a spus cântăreața după ce a primit trofeul din partea Kalush Orchestra, câștigătorii Eurovision 2022.

Lorine Zineb Noka Talhaoui, cunoscută mai mult cu numele de scenă Loreen, s-a născut în 16 octombrie 1983, în Stockholm. Artista a devenit cunoscută în anul 2004, când a participat la concursul Swedish Idol, unde a obținut locul 4. După acest moment, s-a concentrat pe producție muzicală, dar între timp a prezentat și câteva emisiuni televizate.

Totodată, s-a implicat în industria de televiziune și ca producător la câteva show-uri. A revenit în atenția publică din postura de cântăreață în 2011, când a participat la competiția națională „Melodifestivalen" cu piesa „My heart is refusing me". Chiar dacă nu a ajuns în finala, piesa ei a devenit un hit în Suedia.

În 2012 și-a încercat norocul din nou cu „Euphoria”, piesă cu care de data aceasta a câștigat selecția națională care a dus-o direct în Azerbaidjan, acolo unde a câștigat Eurovision 2012. Loreen nu este căsătorită și nu are copii.

Clasament Eurovision 2023

Loreen a fost urmată în clasament de finlandezul Kaarjia, care a obținut 526 de puncte pentru piesa „Cha Cha Cha”. Reprezentanta Israelului, Noa Kirtel, s-a clasat pe locul al treilea cu melodia „Unicorn”, fiind urmată de italianul Marco Mengoni, care a interpretat melodia „Due vite”.

Citeste si:
SAGA Festival - RECORD de bilete vândute și extinderea spațiului de...
SAGA Festival - RECORD de...

Top cinci a fost completat de Alessandra din Norvegia, cu cântecul „Queen of Kings”.Ucraina, care a câștigat Eurovision 2022, s-a clasat pe locul al șaselea cu piesa „Heart of Steel”, cântat de duo-ul electronic Tvorchi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Mai 2023 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.