Un film documentar despre viata romilor din Lausanne, intitulat "Oaza cersetorilor", ruleaza de miercuri in cinematografele din Elvetia, in timp ce numeroase alte reportaje despre imigranti, in mare parte romani, au fost difuzate recent de televiziunile din mai multe tari.

In acest documentar de 86 de minute, doua elvetiene, Janine Waeber si Carole Pirker, au luat pulsul relatiilor dintre un oras si romii care locuiesc acolo, veniti in principal din tari est-europene, inclusiv Romania. "Noi vorbim despre Lausanne, dar toate orasele din Europa au fost vizate de sosirea cersetorilor romi. Ceea ce ne-a frapat este importanta polemicii in timp ce, de fapt, sunt 40, 60 sau poate 100 de cersetori care au venit intr-un oras cu 140.000 de locuitori", afirma Carole Pirker, citata de RTS, in pagina electronica.

Mai mult sociologic decat cultural, documentarul filmat timp de doi ani si jumatate are o tema centrala politica. De la lansarea unei initiative privind interzicerea cersetoriei in centrul orasului, descoperim implicatiile unora dintre reglementari pentru vietile romilor, scrie MEDIAFAX.

"Filmarile au durat aproape trei ani", detaliaza Carole Pirker, citata de 24heures.ch. "Ele au inceput odata cu strangerea de semnaturi pentru initiativa municipala impotriva cersetoriei a PLR, a continuat pana la punerea in aplicare a contraproiectului si prezinta repercusiunile asupra cersetorilor romi", explica ea. Subiectul este arzator si terenul minat, asa cum arata dezbaterile aprinse - care nu au incetat pentru ca initiativa, cantonala de aceasta data, a UDC asteapta aprobarea populatiei.

In centrul dezbaterilor care au agitat lumea politica, dar si opinia publica, se afla presupusele retele mafiote care ar controla romii. "O ancheta a politiei din Lausanne si o alta, universitara, au sustinut totusi ca aceste retele mafiote nu exista la Lausanne", afirma Janine Waeber. "Experienta noastra conduce la aceeasi concluzie. Noi ne-am confruntat mai degraba cu situatii de supravietuire, cu oameni care au vize valabile doar trei luni. A fost o instrumentalizare politica", sustine si Carole Pirker.

Citeste si:
Cele mai deocheate legi adoptate vreodată în lume
Cele mai deocheate legi...

"Prejudecatile, legendele urbane, sunt actori invizibili in film", comenteaza Pirker. Romii sunt suspectati mereu ca sunt mafioti sau ca ar mima saracia. Ocupandu-se, de exemplu, de distrugerea de catre municipalitate a unui adapost improvizat folosit de o familie, documentarul prezinta intalnirea dintre doua lumi: cea oficiala, a functionarilor, si cealalta, a romilor.

Secventele cele mai graitoare sunt insa cele care il urmaresc pe sergentul Gilbert Glassey, mediatorul politiei. "El este intre ciocan si nicovala. Intelege, dar are si ordine de respectat", explica Waeber. "Din ce spun ei, aici este Eldorado", sustine sergentul. Un rom il aproba. "Credeti ca daca am fi putut trai mai bine in Romania, am mai fi venit aici, pentru a trai in astfel de conditii?", intreaba el.

Citeste si:
Care este artistul despre care Delia ar face un documentar!...
Care este artistul despre...

Acest documentar apare dupa ce televiziunile din Marea Britanie si Spania au difuzat recent mai multe reportaje pe tema imigrantilor. Un documentar in trei episoade difuzat in februarie de postul de televiziune Channel 4 si intitulat "The Romanians Are Coming" a generat protestele comunitatii de romani din Marea Britanie, nemultumita de modul de abordare partinitor al acestuia, care s-a concentrat doar pe aspectele negative. Difuzarea documentarului a starnit o serie de critici inclusiv din partea institutiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe si Ambasada Romaniei la Londra.

Tot in Marea Britanie, BBC a difuzat un reportaj care prezinta povestile de viata ale unor imigranti romani sau polonezi, ilustrand cele doua fete ale imigratiei in Marea Britanie - pe de o parte tineri calificati veniti in cautarea unui loc de munca, pe de alta parte oameni care dorm pe strazi in conditii precare.

Citeste si:
Restaurantele, sălile de spectacol și cinematografele se redeschid...
Restaurantele, sălile de...

Postul public de televiziuna spaniol TVE a difuzat, la inceputul lunii, un reportaj realizat in Romania si intitulat "Urmatoarea oprire: Bucuresti" despre emigrantii romani intorsi in tara.

Pe de alta parte, politia italiana investigheaza incendierea unor masini cu numere de inmatriculare romanesti la Roma drept un act cu caracter xenofob.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.