London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, va deschide editia din 2017 a Festivalului International "George Enescu" cu opera "Oedipe", pe care muzicianul roman a compus-o in urma cu aproximativ 80 de ani, potrivit unui comunicat.

Editia din 2017 a Festivalului International "George Enescu" se va deschide in premiera cu interpretarea operei "Oedipe", de George Enescu, in versiunea uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice din lume, London Philharmonic Orchestra, avandu-l la pupitru pe Vladimir Jurowski.

Acest eveniment vine la scurt timp dupa premiera londoneza a "Simfoniei a III-a", de George Enescu, care a avut loc pe 7 februarie, in aceeasi interpretare. Simfonia a fost prezentata initial de London Philharmonic Orchestra la editia din 2013 a Festivalului Enescu, pe scena Salii Palatului din Bucuresti, scrie MEDIAFAX.

"Este o bucurie si pentru noi si pentru public sa putem anunta deja deschiderea editiei 2017 a Festivalului Enescu cu una dintre dintre compozitiile reper in intreaga lume ale lui George Enescu, intr-o versiune contemporana, sub bagheta unuia dintre cei mai cunoscuti dirijori la nivel mondial. Festivalul Enescu a inceput discutiile cu maestrul Vladimir Jurowski inca din anul 2010. Ele s-au concretizat cu interpretarea «Simfoniei a III-a» in festival, apoi cu includerea lucrarii enesciene in repertoriul London Philharmonic Orchestra si cu premiera londoneza. Este parte din identitatea festivalului sa promoveze muzica lui George Enescu si, iata, sa o duca peste granite. Mai mult, maestrul Jurowski isi doreste sa propuna «Oedipe» si pentru celebrul festival BBC Proms, dupa interpretarea din Festivalul Enescu. Este o reusita extraordinara pentru Romania si o onoare pentru festival sa duca mai departe, in acest fel si la un nivel international, muzica lui George Enescu", a declarat Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Enescu.

Aproximativ 2.500 de artisti straini si 500 de artisti romani vor participa la editia din 2015 a Festivalului "George Enescu", cel mai mare eveniment cultural international organizat de Romania si cel mai puternic promotor al creatiei si valorilor singurului compozitor roman intrat in patrimoniul mondial George Enescu.

Editia din 2015 va avea loc intre 30 august si 20 septembrie, la Sala Palatului si Ateneul Roman din Bucuresti, si va gazdui, timp de 22 de zile, 58 de concerte in sali, precum si multe alte evenimente in aer liber, in "Piata Festivalului", care se va desfasura intre 3 si 20 septembrie, dar si in cadrul "Bucurestiului Creativ".

Cea de-a XXII-a editie a festivalului aduce in premiera la Bucuresti, dupa 15 ani de discutii, Orchestra Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Salii Palatului pe 3 septembrie, sub bagheta lui Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost inclusa de revista britanica Gramophone in topul 10 al celor mai bune ansambluri de profil din Europa (2006) si votata a doua cea mai buna orchestra din lume (2008), dupa Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam - care, de asemenea, va concerta la Festivalul Enescu 2015, pe 19 si pe 20 septembrie. O orchestra americana de prestigiu vine si ea in premiera in Festival - San Francisco Symphony - si va interpreta si o lucrare de George Enescu.

Citeste si:
10 lucruri pe care nu le știai despre Profesor Brian Cox. Numărul 9...
10 lucruri pe care nu le...

Celebrii violonisti Anne Sophie Mutter, Janine Jansen si David Garrett, dirijorul israelian Zubin Mehta, precum si dirijorul de origine romana Ion Marin si pianista Maria João Pires se numara, de asemenea, printre invitatii acestei editii. Vor fi, de asemenea, prezenti in festival castigatori ai concursului "George Enescu": Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stanculeasa alaturi de Agnes Baltsa si pianista Elisabeta Leonskaja.

Publicul va putea asculta 20 de lucrari de George Enescu in interpretarile moderne ale unora dintre cele mai importante orchestre din lume. In acest fel, festivalul continua linia de a face cunoscut repertoriul enescian pe plan international.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.