Scriitorul sud-african Andre Brink, unul dintre cei mai vocali critici ai regimului apartheid, a murit, vineri noaptea, la varsta de 79 de ani, la bordul unui avion care zbura spre Cape Town, dupa ce vizitase Belgia pentru primirea unui titlul onorific de doctor, informeaza bbc.com.

Scriitorul sud-african a scris atat in afrikaans (limba oficiala in Africa de Sud, derivata din neerlandeza, formata pe baza dialectelor vorbite de colonistii olandezi, n.r.), cat si in limba engleza, romanele sale fiind traduse in peste 30 de limbi. Unele ditre cartile sale, printre care "A dry white season", care a fost ecranizata, au fost interzise in Africa de Sud.

Printre alte romane ale sale se numara "Looking on darkness" - tradus in limba romana, cu titlul "In inima noptii", si publicat in 1983 la editura Univers - si "Philida", pentru care a fost inclus pe lista scurta a nominalizatilor la Man Booker Prize in 2012, scrie MEDIAFAX.

André Brink a fost profesor de literatura la Univesitatea din Cape Town. In anii 1960, Brink a fost o figura marcanta a miscarii literare "Die Sestigers" ("saizecistii", n.r.), care folosea limba afrikaans pentru a vorbi impotriva miscarii apartheid.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.