Celebra cantareata si actrita libaneza Sabah, considerata o veritabila legenda in lumea araba, a murit miercuri la varsta de 87 de ani, a anuntat agentia de presa libaneza Ani, citata de AFP.

Sabah, al carei nume real a fost Jeanette Gergis Al-Feghali, a murit in zorii zilei de miercuri, in resedinta ei de la periferia orasului Beirut.

Sabah s-a nascut pe 10 noiembrie 1927 in satul libanez Bdadoun si a debutat in industria muzicala in 1940, punand bazele unei cariere spectaculoase, care a inclus peste 3.000 de cantece si 50 de albume.

Potrivit BBC, Sabah a avut in paralel si o cariera impresionanta in cinematografie, in special in Egipt, unde a jucat in aproape 100 de filme. La putin timp dupa debutul ei muzical, cantareata a fost remarcata de producatorul de film egiptean Asia Dagher care a distribuit-o imediat in trei filme. Primul dintre ele, "El-qualb louh wahid", a transformat-o intr-o vedeta, si de atunci a ramas cunoscuta dupa numele personajului interpretat in acel film, Sabah.

Era cunoscuta si cu alte pseudonime pline de afectiune, precum "Shahroura" (termen arabic pentru expresia "Pasare cantatoare") si "Sabbouha", un diminutiv pentru Sabah.

Unele dintre cele mai populare filme ale sale au fost "Soft Hands" (1964), "Ataba Square" (1959) si "The Second Man" (1960).

Sabah a avut cetatenie egipteana, iordaniana, americana si libaneza si a continuat sa cante si sa joace in filme si in productii de televiziune mult timp dupa ce implinise deja varsta de 80 de ani, scrie MEDIAFAX.

In tara natala, era ironizata cu umor pentru faptul ca refuza sa se pensioneze si adora sa se afle in centrul atentiei, dar si pentru tinutele ei vestimentare tipatoare si pentru numeroasele ei operatii estetice.

Sabah a fost prima cantareata araba care a cantat in celebrele sali de concerte Olympia din Paris, Carnegie Hall din New York, Piccadilly Theatre din Londra si Opera House din Sydney.

A fost casatorita de sapte ori, printre cei mai cunoscuti soti ai ei numarandu-se actorul egiptean Roshdi Abaza si regizorul si scriitorul libanez Wassim Tabbara. Ultimul ei mariaj, cel cu artistul libanez Fadi Lebnan, a durat 17 ani. Ultima ei relatie romantica a fost aceea cu Omar Mehyo, Mister Liban din 2000, cu care s-a logodit in 2003. Relatia lor s-a incheiat in 2004.

Citeste si:
Probleme pentru Oana Moșneagu și Vlad Gherman, înainte de nuntă! Ce...
Probleme pentru Oana Moșneagu...

Are doi copii, medicul Sabah Shammas si actrita Howayda Mansy, ambii locuind in Statele Unite ale Americii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.