Actrita sud-africana Charlize Theron s-a aflat inca o data sub luminile reflectoarelor, marti seara, la Los Angeles, dar de aceasta data pentru a sublinia nevoia urgenta de stopare a SIDA, o maladie care face ravagii in tara ei natala, si pentru a prezenta un raport intocmit de ONU pe aceasta tema.

Omenirea trebui sa isi suplimenteze eforturile contra epidemiei cu HIV si poate sa stopeze SIDA pana in 2030, fapt care ar putea sa evite 21 de milioane de decese, afirma raportul intocmit de UNAIDS, agentia Organzatiei Natiunilor Unite de lupta contra maladiei, prezentat la Los Angeles de celebra actrita sud-africana.

"Am schimbat traiectoria epidemiei", a declarat Michel Sidibe, directorul general al UNAIDS, in timpul prezentarii, potrivit AFP.

"Avem acum cinci ani in fata noastra pentru a stopa boala pentru totdeauna sau, altfel, epidemia va reizbucni si nu va mai putea fi controlata", a adaugat el.

Raportul UNAIDS fixeaza obiective "accelerate" in jurul anului 2020, folosind formula "90-90-90": 90% dintre persoanele infectate cu HIV trebuie sa afle acest lucru, 90% dintre seropozitivi trebuie sa urmeze un tratament, 90% dintre bolnavii tratati trebuie sa beneficieze de o suprimare a sarcinii virale (care trebuie sa devina nedetectabila), scrie MEDIAFAX.

Obiectivul ONU este de a urca apoi la o proportie de 95-95-95 pana in 2030, adauga acelasi raport, fapt care ar permite sa se evite aproape 28 de milioane de noi cazuri cu HIV.

"Cand oamenii tineri au acces la tratamente si mijloace de preventie contra HIV si primesc informatii despre maladie, ei vor face alegeri bune in privinta viitorului lor", afirma in acelasi raport actrita Charlize Theron, mesager al pacii pentru ONU si fondatoare a propriei asociatii de lupta contra SIDA, Africa Outreach Project.

Intr-un interviu acordat AFP cu ocazia prezentarii oficiale a acestui raport, actrita sud-africana spune ca se va folosi de celebritatea ei pentru a aduce in atentia publicului mondial necesitatea urgenta de a invinge pandemia de SIDA.

"Nu simt niciun fel de rusine atunci cand ma folosesc la maximum de notorietatea mea pentru a transmite la nivelul publicului larg cat mai multe informatii" despre prevenirea si tratamentul bolii.

Citeste si:
TOP 10 cele mai scumpe oraşe din lume în 2022
TOP 10 cele mai scumpe oraşe...

O fotografie cu printesa Diana care tinea in brate si saruta un pacient seropozitiv in Anglia a facut-o sa devina constienta de puterea pe care o are celebritatea.

"In niciun caz nu ma situez pe acelasi plan cu ea, dar cred ca avem cu totii o mare responsabilitate fata de cei din jur", a spus vedeta sud-africana.

Din 1981, circa 78 de milioane de persoane au fost infectate cu virusul imunodeficientei umane (HIV) care declanseaza SIDA. Aproape 40 de milioane de persoane au murit din cauza complicatiilor medicale generate de SIDA, reaminteste acelasi raport al ONU.

In 2013, aproximativ 35 de milioane de persoane seropozitive au fost diagnosticate pe plan mondial, iar 71% dintre acestea locuiesc in Africa subsahariana. Africa de Sud este tara cel mai grav afectata din lume, avand aproximativ 6 milioane de seropozitivi.

Citeste si:
România, în prag de epidemie de gripă. Numărul de îmbolnăviri a...
România, în prag de epidemie...

Charlize Theron, in varsta de 39 de ani, este castigatoarea unui premiu Oscar pentru rolul din filmul "Monstrul" (2004) si mai are in palmares roluri precum cele din "Cu capul in nori" (2004), "Eu, Peter Sellers" (2004), "Aeon Flux" (2005) si "Hancock" (2009). Actrita a jucat, alaturi de Viggo Mortensen, in "The Road", o drama SF regizata de John Hillcoat, si a putut fi vazuta recent pe marile ecrane in comedia romantica "Tanara adulta/ Young Adult" (2011). In 2012, acesta a putut fi vazuta in doua pelicule cu mare succes de casa - "Snow White & the Huntsman/ Alba ca Zapada si razboinicul vanator" si "Prometheus".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.