România este în pragul unei epidemii de gripă. E a treia săptămână în care a explodat numărul de îmbolnăviri. La Matei Balș, sute de oameni sunt internați într-o săptămână. Ministerul Sănătății a transmis că va face stocuri suplimentare pentru antitermice, iar Alexandru Rafila așteaptă de la UE aprobarea pentru suspendarea exportului mai multor antibiotice, care se găsesc tot mai greu în această perioadă.

România este în prag de epidemie de gripă

În ultimele zile, numărul românilor care au ajuns la camera de gardă cu tuse și febră a crescut considerabil. La Institutul Matei Blș din Capitală au fost înregistrate o mie de prezentări din data de 30 decembrie și până în dimineața zilei de 3 ianuarie. 80% dintre acestea sunt cazuri de infecții respiratorii, deopotrivă adulți și copii.

„Numărul de prezentări a crescut. Avem undeva la 150/200 de prezentări în camera de gardă, covid/non-covid pentru adulţi şi tot aşa 150 -200 de prezentări în sfera pediatrică la camera gardă”, a declarat Gabriel Nistor, medic infecționist, pentru Observator.

La Institutul pentru Sănătatea mamei și copilului, cei mici își așteaptă rândul la camera de gardă. La spitalul Victor Babeș din Timișoara, din cele 170 de paturi dedicate cazurilor grave, 110 sunt ocupate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că suntem la un pas de epidemie de gripă. „Dacă vom constata ca exista o creştere constantă de minimum 20 la sută de viroze respiratorii, iar proporţia de cazuri confirmate de gripă de laborator depăşeşte 10 la suta se întrunesc condiiilepentru o situatie epidemică. A apărut în acest an cu circa trei, patru săptămâni, mai repede decat aparea de obicei”, a spus oficialul.

Epidemia va limita drastic accesul în spitale

Epidemia nu va aduce restricții pentru populație, dar va limita puternic accesul în unitățile medicale. Personalul va folosi obligatoriu echipament de protecție și va reface stocurile de medicamente. Consumul de antivirale și antibiotice a crescut și cu mai mult de 50% în unele cazuri, afirmă ministrul Sănătății, care anunță că va asigura stocuri suplimentare pentru această lună.

Citeste si:
O fetiță de șapte luni din Bistrița Năsăud a decedat din cauza gripei
O fetiță de șapte luni din...

Dacă va primi și aprobarea de la Comisia Europeană, România va suspenda de la export timp de 6 luni 12 antibiotice și 3 antitermice. Ministerul a publicat și o listă cu toate medicamentele similare paracetamolului, ibuprofenului și unui antiviral, care sunt încă disponibile în farmacii.

„La anumite categorii de medicamente ne apropiem de fundul sacului. Mă refer la antivirale, cum este Oseltamivir pe piaţă sunt multe antitermice care de fapt sunt combinaţii ale aceluiaşi medicament, cu mai multe brizbizuri. Paracetamolul simplu se găseşte în toate farmaciile şi e trei lei folia, dacă ne apucam să luam tot felul de combinaţii cu plus, cu forte, pretul se duce la 20, 30 lei cutia, din acestea se simte o penurie”, a explicat Cătălin Apostolecu, manager Matei Balș, pentru sursa citată.

Citeste si:
27 de români morți de gripă. Simptomele virusului
27 de români morți de gripă....

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.