În total, România numără 27 de morți din cauza virusurilor gripale și sezonul este departe de a se fi terminat. Pentru a face față numărului mare de cazuri, țara noastră a oprit exporturile de antibiotice și antitermice. Vezi care sunt simptomele virusului.

Bilanț România: 27 de morți din cauza gripei

140 de mii oameni au ajuns la medic cu infecţii respiratorii în ultimele zile. Diagnosticele sunt variate, de la gripă la COVID-19, viroze sau penumonii. Peste 5000 de români s-au îmbolnăvit de gripă în ultima săptămâna.

Chiar dacă nu sunt diferențe mari de la săptămână la alta ca număr de cazuri înregistrate, medicii sunt îngrijoraţi pentru că virusul gripal pare mai agresiv ca niciodată. 12 oameni au fost răpuşi de gripă în ultimele zile, între care şi o fetiţă de numai 7 luni.

În București e cea mai mare aglomeraţie pentru că aici ajung şi cazuri din localităţile învecinate. În spitalele de copii, la camera de gardă ajung de 3 ori mai mulţi bolnavi ca de obicei, aproape un sfert având nevoie de internare.

„Unii au 39-40 şi pot duce la convulsii febrile, de aceea este un semnal de alarmă şi părintele trebuie să se prezinte la camera de gradă. Copiii au forme medii, aici sub tratament injectabil pentru că se face şi tratament cu perfuzie.

Copiii, în general, când au o stare generală alterată şi cu febră mare refuză şi alimentaţia, hidratarea. În aceste cazuri este nevoie de internare, de perfuzie şi de supraveghere medicală de specialitate”, a declarat Raluca Alexandru, purtător de cuvânt Grigore Alexandrescu.

„Avem infecţie covid combinată cu virus sinciţial respirator sau infecţie sars-cov 2, infecţie bacteriană cu streptococ betahemolitic. Rnovirusul l-am mai întâlnit, betavirus, există pacienţi care au duble etiologii, coinfecţii respiratorii. Dacă avem o infecţie cu sars-cov 2 şi cu virus gripal, cum întâlnim în zilele acestea, de cele mai muzlte ori pacienţii au rămas internaţi”, a spus Gabriela Bar, pediatru, pentru Observator.

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

România nu mai exportă antibiotice și antitermice

Pentru a face față sezonului gripal, România a cerut şi a obţinut acceptul Comisiei Europene să nu mai exporte anumite antibiotice şi antitermice timp de 3 luni. Pe lângă tratament adecvat, medicii se luptă să le găsească şi loc bolnavilor în spital.

„În fiecare zi noi facem în institut locuri cât putem de mult, doar că acele locuri se ocupă de-a lungul acelei zile. Se întâmplă de seara începând, sau noaptea să fie pacienţi care au nevoie de internare şi care rămân la nivelul camerei de primiri urgenţe, până a doua zi de dimineaţă”, a transmis Adrian Marinescu, infecționist.

Simptome gripă

Gripa debutează brusc și violent:


  • febră peste 38 grade Celsius;

  • stare de oboseală;

  • frisoane;

  • transpirație abundentă;

  • tuse uscată;

  • dureri de cap;

  • dureri oculare;

  • dureri de gât/roșu în gât;

  • greață;

  • vărsături;

  • diaree;

  • pierderea poftei de mâncare.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Manifestările gripei apar după aproximativ 3 zile de la infectare și dispar cam după 7 zile. Starea de oboseală și tusea însă pot dura mult mai mult timp, conform medlife.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.