Managerii mai multor spitale au hotărât să impună restricții în privința accesului vizitatorilor, după creșterea rapidă a cazurilor de gripă și viroze.

Accesul vizitatorilor în spitale, restricționat după creșterea rapidă a cazurilor de gripă și viroze

Spitalul Judeţean Constanţa este una dintre unităţile medicale care a luat o astfel de decizie. În secţiile de neonatologie, chirurgie şi pediatrie accesul este interzis în acest moment, iar în celelalte secții se poate face doar în intervalul orar 13:00 - 15:00. Vizitele pentru fiecare pacient nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute, iar echipamentul de protecție este obligatoriu în unitatea medicală din Constanța.

Recomandările DSP

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a venit cu mai multe recomandări, având în vedere că sunt peste 150 de cazuri de gripă, 3500 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare și 1000 de cazuri de pneumonie. DSP recomandă purtarea măștii în spațiile aglomerate, copiii care prezintă simptome să nu fie duși în colectivitate, iar spațiile interioare să fie aerisite.

Criză de medicamente în România

România este în plin sezon de gripă peste care se suprapune pandemia de COVID-19 cu pericolul unei noi variante extrem de contagioase. Spitalele sunt pline de pacienți, iar lipsa medicamentelor se acutizează.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a întâlnit marți, 10 ianuarie, cu producătorii și furnizorii de medicamente. În urma acestei întruniri, oficialul a transmis că „în România nu e criză nici de ibuprofen, nici de paracetamol, datorită fabricilor de medicamente care produc aceste substanțe în țară, comparativ cu alte state. Sunt disponibile variante și pentru adulți, și pentru copii”.

Ministrul a completat că a avut discuții ca toate farmaciile să fie aprovizionate cu medicamentele necesare și a menționat că prețul pastilelor nu a fost subiect de discuție până acum.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

De ce nu găsim medicamente în farmacii?

Pe de altă parte, absența medicamentelor din farmacii este reală, dar există o posibilitate: pacienții care nu au acces la marile lanțuri de farmacii să nu găsească tratamentele prescrise de medici în farmaciile de cartier sau în lanțurile mai mici.

Medicul Adrian Wiener a explicat o posibilă ipoteză referitoare la aprovizionarea farmaciilor. „Una dintre cauzele deficiențelor temporare de medicamente din farmacii ar fi aceea că depozitele de medicamente, în general, lucrează cu dedicație. Marile lanțuri de farmacii lucrează cu depozite care le aprovizionează cu prioritate.Atunci, farmaciile independente sau cele de la lanțurile mai mici care nu au astfel de depozite, având în vedere că există, de exemplu, 500.000 de cutii de ibuprofen, ele merg direct la un anumit lanț de farmacii și deloc la celelalte.

Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

Există astfel si discontinuități parcelare, practic datorită faptului că depozitele nu prestează un serviciu de interes public, ci doar farmaciile.Adică farmacia este obligată să notifice discontinuitatea, este obligată să facă toate diligențele pentru a obține produsul respectiv, depozitele nu.Până la urmă cred că vorbim de o ”cartelizare” aici. Depozitele fac aprovizionarea preferențiale pentru anumite lanțuri de farmacii”, a precizat dr. Wiener.

În urmă cu două zile, luni, 9 ianuarie, ministrul Alexandru Rafila a dat vina pe livrările întârziate din China pentru lipsa unor medicamente din farmacii.„Problema legată de o anumită discontinuitate care nu este generată decât de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului, pe de o parte, şi de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China (…), este legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală sau, în mai mică măsură, legată de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei”, a spus luni Rafila, într-o conferință de presă

Citeste si:
Număr impresionant de vizitatori la expoziția „Grădina Luminilor”...
Număr impresionant de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Ianuarie 2023 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.