Peste trei milioane de copii s-au reîntors luni în grădinițe, școli și licee, în stare de alertă epidemică. Redeschiderea unităților de învățământ, după vacanța de iarnă, vine cu un set de reguli recomandate de Ministerul Educației odată cu declararea de alertă epidemiologică, din cauza valului gripal. Se va face triaj zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, au anunțat autoritățile. Acesta este motivul care a stârnit revoltă în rândul profesorilor, care susțin că medicii și asistentele trebuie să se ocupe de acest lucru. Părinții cer ministerului, dincolo de lista cu recomandări sanitare, suplimentarea personalului medical care să ajute la evitarea răspândirii gripei în școli.

Peste 3 milioane de copii s-au întors în școli. Condițiile stării de alertă epidemică revoltă profesorii

Prima oară a însemnat doar triajul copiilor și lecția de igienă. Elevii trebuie să fie verificați de asistentul sau medicul școlar, acolo unde aceștia există. Unde nu este personal medical, cadrele didactice ar trebui să se ocupe de această acțiune, însă dascălii nu doresc acest lucru.

„Am pierdut foarte mult din prima oră, dar fiind la început de semestru nu a fost atât de greu, dar în fiecare zi, un triaj 2 minute pentru fiecare copil în parte, jumate de oră înseamnă să pierzi destul de mult”, a declarat învățătorul Ștefan Enache pentru Observator.

„Nu avem competenţele necesare pentru a sta să triem copiii şi a pune diagnosticul dacă este răcit sau este gripat. Lucrurile astea trebuie facute de asistenţii sau medicii şcolari”, a spus învățătoarea Cristina Senoș.

„Nu trebuie să trieze elevii suplimentar, este vorba despre un triaj epidemiologic observațional”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cei mai mulți dintre părinți afirmă că sunt îngrijorați de creșterea numărului de cazuri de viroze și gripă și cer din nou suplimentarea personalului medical în școli.

Toate unitățile de învățământ au obligația să asigure dezinfectanți și materiale pentru igiena copiilor și profesorilor. Înainte de începutul cursurilor, fiecare clasă trebuie să fie aerisită pentru fiecare schimb în parte. Mai mult, la apariția unui semn de boală al unui copil, părinții trebuie să fie informați de urgență.

Măsurile impuse de Ministerul Sănătății

Din cauza epidemiei de gripă, Ministerul Sănătății a instituit stare de alertă. Hotărârea a fost publicată în data de 5 ianuarie în Monitorul Oficial. În acest context, începerea școlii a venit cu anumite măsuri și unele recomandări, care vor fi supravegheate de Direcțiile de Sănătate Publică în colaborare cu Inspectoratele Școlare.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

„Art. 4. — Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor colabora cu inspectoratele școlare din teritoriu, în vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile/instituțiile de învățământ, după cum urmează:


  • a) realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare;

  • b) informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;

  • c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;

  • d) aerisirea periodică a încăperilor;

  • e) respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;

  • f) recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți”, scrie Edupedu.ro.

Citeste si:
Profesorii protestează în Piața Victoriei. Principalele...
Profesorii protestează în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Ianuarie 2023 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.