Școala începe cu anumite măsuri impuse și cu altele recomandate, după ce Ministerul Sănătății a declarat alertă de gripă. Iată ce trebuie să facă elevii și profesorii.

Măsurile impuse și recomandate în şcoli, după ce a fost declarată alertă de gripă

Triajul epidemiologic este obligatoriu. Totodată, atunci când ajung în clasă, copiii trebuie să fie verificați de către un profesor sau asistent, iar dacă prezintă stări gripale, părinții trebuie anunțați. Ulterior, aceștia își vor lua urgent copiii de la școală.

Sălile de clasă trebuie aerisite periodic, iar directorul unității de învățământ trebuie să desemneze o persoană care să comunice permanent cu DSP sau Ministerul Educației cu privire la orice situație specială din punct de vedere epidemiologic.

De asemenea, profesorilor și elevilor le este recomandată purtarea măștii de protecție, cât și să folosească batiste nazale des. Înainte de a pleca de acasă, copilul trebuie să fie examinat de părinți, iar dacă nu are simptome, merge la școală ori grădiniță.

Părinții trebuie să fie informați cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor posibile investigații suplimentare.

„De asemenea, recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal”, a transmis ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, „a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor”, mai scrie în comunicatul transmis după videoconferința cu inspectorii școlari.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

În aceeași conferință, ministrul Rafila a spus că suntem în „stare de alertă epidemică”. Oficialul a precizat că nu declară epidemie de gripă, deoarece acest lucru ar impune și anumite decizii, cum ar fi carantina sau izolarea.

2 persoane au murit în România până acum din cauza gripei

Până în prezent, în țara noastră, 2 persoane au murit din cauza gripei. În România a fost declarată epidemie de gripă în mai multe rânduri, ultima dată fiind în februarie 2020, pentru al doilea an consecutiv, iar până acum măsurile se limitau doar la organizarea în spitale și implicau decizii precum restricționarea vizitelor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.