Ministerul Sănătății vrea să introducă o nouă taxă în sistemul medical de stat. Taxa suplimentară se referă la pacienții care au anumite preferințe.

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe

Ministerul Sănătății anunță că se gândește la introducerea unei taxe suplimentare. Aceasta se referă la pacienții care au preferințe speciale în ceea ce privește serviciile medicale. Mai exact, pacienții care își doresc să ajungă la un anumit medic va trebui să plătească o taxă suplimentară.

Propunerea care se referă la introducerea noii taxe suplimentare pentru serviciile medicale este inclus în proiectul strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030. Acesta ănsăs e află în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Noua plată suplimentară, numită coplată, ar urma să fie achitată de pacienții care au asigurări de sănătate.

Coplata ar urma să fie introdusă în sistem în mod treptat, pentru început doar în anumite regiuni.

Noua strategie națională de sănătate mai cuprinde și proiecte precum informatizarea spitalelor și asigurarea unor servicii de urgență de către medicii de familie. Însă la moment nu există informații suplimentare cu privire la modul în care vor fi îndeplinite aceste obiective.

Pacienții vor avea un nou program de vizită pentru rude și apropiați

În momentul internării, pacienții vor primi un cod numeric unic care va fi transmis și rudelor, iar informaţiile telefonice despre starea de sănătate a pacientului se va face doar după confirmarea acestui cod.

Rudele pacienților pot solicita să discute direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru, potrivit unui program stabilit de medicul coordonator şi aprobat de directorul medical.

În cazul pacienţilor care se află în stare critică sau terminală, rudele îi pot vizita zilnic, indiferent de oră. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, un părinte poate fi prezent mereu doar cu acordul şefului de secţie. Proiectul de lege mai prevede și interzicerea oricăror taxe pentru vizita pacienților peste program.

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Decembrie 2022 - 02 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.