Ministerul Sănătății a inițiat un proiect de lege care prevede un program de vizite special destinat pacienților. De asemenea, proiectul cuprinde și obligația unităților medicale de a comunica rudelor pacientului în maximum două ore informații cu privire la salonul în care a fost internat și informații despre starea de sănătate.

Pacienții vor avea un nou program de vizită pentru rude și apropiați

În momentul internării, pacienții vor primi un cod numeric unic care va fi transmis și rudelor, iar informaţiile telefonice despre starea de sănătate a pacientului se va face doar după confirmarea acestui cod. Proiectul presupune ca accesul vizitatorilor în spitalele publice să fie de luni până vineri în intervalul orar 15:00 - 20:00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10:00 - 20:00. Durata vizitei va fi de maxim 30 de minute, iar în cazul unor urgențe epidemiologice deosebite, programul va fi limitat la maximum 15 minute.

Spitalele vor fi obligate ca odată ce proiectul de lege va intra în vigoare, în termen de 30 de zile să introducă un sistem de informare care la cel mult două ore de la internarea pacientului să comunice rudelor acestuia prin telefon sau SMS următoarele informaţii: secţia/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate. Rudele pacienților pot solicita să discute direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru, potrivit unui program stabilit de medicul coordonator şi aprobat de directorul medical.

În cazul pacienţilor care se află în stare critică sau terminală, rudele îi pot vizita zilnic, indiferent de oră. În cazul copiilor internaţi în secţiile de terapie intensivă se asigură prezenţa în permanență a unuia dintre părinți sau tutore, la cerere. Totodată, în cazul copiilor mai mici de 14 ani internaţi în oricare altă secţie se acceptă prezenţa unui părinte pe tot parcursul tratamentului, la cerere.

În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, un părinte poate fi prezent mereu doar cu acordul şefului de secţie. Proiectul de lege mai prevede și interzicerea oricăror taxe pentru vizita pacienților peste program. Prevederile proiectului de lege se referă la toate unităţile sanitare ale rețelei Ministerului Sănătăţii şi celor al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.