Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii a respins luni un recurs al mostenitorilor scriitorului britanic Arthur Conan Doyle, autorul aventurilor celebrului detectiv Sherlock Holmes.

Potrivit AFP, Curtea Suprema a SUA a facut trimitere la o decizie anterioara, potrivit careia cea mai mare parte a operelor lui Arthur Conan Doyle sunt, potrivit legilor americane, parte a domeniului public. O Curte de Apel federala a permis, in luna iunie, unui scriitor si editor american, Leslie Klinger, publicarea, fara a plati drepturi de autor mostenitorilor lui Conan Doyle, a unei carti in care personajele sunt inspirate din cele create de scriitorul scotian.

Judecatorul a decis ca, avand in vedere ca personajele au fost create inainte de 1923, acestea au devenit acum bunuri ale domeniului public.

Sherlock Holmes si asistentul sau, Dr. Watson, au aparut pentru prima data in 1887 si figureaza in patru romane si 56 de nuvele publicate in Statele Unite pana in 1927. Ultimele zece nuvele, publicate intre 1923 si 1927, raman sub incidenta legii drepturilor de autor pana pe 31 decembrie 2022.

Mostenitorii lui Arthur Conan Doyle sustin insa ca scrierile autorului american Leslie Klinger au imprumutat elemente din aceste ultime zece nuvele si, de aceea, el ar trebui sa plateasca drepturi de autor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.