Un film artistic produs in vara anului 1923 de Samuel Goldwyn, intitulat "The Eternal City", care il are printre protagonisti pe dictatorul fascist Benito Mussolini, a fost descoperit in Statele Unite.

Pelicula, prezentata la festivalul dedicat filmului mut din Pordenone, in nord-estul Italiei, a fost turnata in 1923, la mai putin de un an dupa "Marsul asupra Romei", lovitura de stat prin care Benito Mussolini, supranumit Ducele, a preluat puterea si a devenit seful statului italian.
Potrivit cotidianului italian Il Messaggero, bobinele lungmetrajului, din care nu au mai ramas decat 28 de minute, au fost descoperite de o studenta, Giuliana Muscio, in arhivele Muzeului de Arta Moderna din New York (MoMA).

Filmul intitulat "The Eternal City" ("Orasul etern", n.r.) a fost regizat de George Fitzmaurice si il are ca protagonist pe Lionel Barrymore, o vedeta a cinematografiei din acea perioada si unchi indepartat al actritei contemporane Drew Barrymore, dar si pe Mussolini, pe care spectatorii il vad in rolul omului providential, scrie MEDIAFAX.

"(Benito Mussolini, n.r.) era atat de entuziasmat de proiectul nostru ca isi lasa biroul deschis pentru noi la orice ora", a povestit directorul de imagine al filmului, potrivit organizatorilor festivalului de la Pordenone. "In 1923, un film care il glorifica pe Mussolini si fascismul nu constituia pentru Hollywood o luare de pozitie atat de tulburatoare pe cat ne poate parea noua acum", a explicat Giuliana Muscio.

"Paradele fasciste pareau atunci facute pentru marele ecran, Ducele era inca perceput de public ca un erou popular, iar anticomunismul sau trebuie sa fi fost o garantie mai mult decat suficienta pentru Goldwyn (Samuel Goldwyn, evreu polonez emigrat in Statele Unite in 1898, unde a devenit unul dintre cei mai importanti producatori de film americani, n.r.)", potrivit cotidianului Il Messaggero.

Citeste si:
Evenimente care au marcat istoria lumii, in imagini de colectie
Evenimente care au marcat...

In perioada interbelica, Italia era foarte in voga in lumea cinematografiei, multe filme mute fiind turnate in aceasta tara, cum sunt cele ale lui Rudolph Valentino. Securitatea pe platoul de filmare a fost asigurata de membrii gruparii paramilitare fasciste cunoscute drept "Camasile negre", ramura armata a gruparii politice conduse de Benito Mussolini, iar pelicula abunda in saluturi romane (gest executat prin intinderea bratului inainte, cu palma in jos si degetele lipite, considerat un simbol al fascismului, n.r.) si bastoane ale fortelor de ordine.

In scena finala, Mussolini, aflat la biroul sau din Palazzo Venezia, semneaza gratierea eroului filmului si ii permite acestuia sa isi sarute iubita. In perioada interbelica, filmul "The Eternal City" a avut un mare succes in randul comunitatii italiene din New York, dar, in mod ciudat, pelicula nu a fost niciodata proiectata in Italia.

Citeste si:
Bulgaria va primi gaze naturale din Statele Unite începând din luna...
Bulgaria va primi gaze...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.